Најновије

ОРИГИНАЛАН: Шта је то Бајатовић поклонио Шојгуу у Москви?

Генерални директор Јавног предузећа "Србијагас" Душан Бајатовић поклонио је у Москви руском министру одбране Сергеју Шојгуу вредан поклон.

Душан Бајатовић (Фото: Јутјуб)

Реч је о књиги "Кратка питања из старе и нове географије", немачког географа, историчара, педагога и генеалога Јохана Хибнера.
Како је саопштио "Србијагас", ово вредно дело вероватно је најстарији уџбеник географије из периода раног просветитељства, а извесно са највећим бројем издања - чак 36 и преводом на све европске језике.
Примерак, који је Душан Бајатовић уручио Сергеју Шојгуу, писан је руком, а његове димензије су 230 са 190 милиметара. 
На књизи је истакнуто уцртан монограм династије Романов, а Бајатовић је изразио наду да ће ова реликвија заузети достојно место у библиотеци Руског географског друштва у Санкт Петербургу.
- Ово је рукописна књига на руском језику. Као преписивач је потписан јеромонах Никодим. Рад на овом примерку књиге је завршен 1774. године за време владавине Катарине Велике. Вероватно се рукопис нашао у Србији заједно са емигрантима из Русије, а касније у антикварници. Купио ју је колекционар из Сарајева Дејан Спајић и поклонио Развојном центру Руског географског друштва у Србији - каже Бајатовић. 

Лична карта Руског географског друштва 

Руско географско друштво  основано је 1845. године по налогу цара Николаја Првог Романова, а главни циљ организације су експедиције, истраживање и образовање.
Данас ова непрофитна организација има око 20.000 чланова у Русији и иностранству. 
Од 2009. године Руским географским друштвом председава Сергеј Шојгу, а формиран је и Савет покровитеља којим председава председник Русије Владимир Путин. 
Србија је постала друга земља где је отворено Представништво Руског географског друштва, у октобру прошле године, док је ове године формиран и Покровитељски савет.
Обраћајући се присутнима на састанку "Медија клуба" Руског географског друштва, Бајатовић је рекао да је за време рада Центра РГО остварен низ пројеката усмерених на популаризацију рада Руског географског друштва у Србији и суседним земљама, као и ширење верних података о историји, култури и географији Русије. 

Партнерски односи

- Центар подржава партнерске односе с руским организацијама које раде на територији Србије, са Руским домом и Руским хуманитарним центром у Нишу. У најскорије време наш задатак је да одржимо Географски дикатат у Србији, као и да припремимо и организујемо такмичење српских ученика у знању географије Русије, а најбоље ћемо наградити путовањем у Русију на рачун Центра - рекао је Бајатовић, који је и председник Савета Развојног центра Руског географског друштва у Србији. 
Прочитајте ОВДЕ шта је то Сеергеј Шојгу тражио да види у Београду током своје посете 20. октобра?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА