Најновије

Отворена шеста међународна научна конференција “Запошљавање, образовање и предузетништво” (ФОТО)

Шеста међународна конференција “Запошљавање, образовање и предузетништво” у организацији Високе школе за пословну економију и предузетништво (ВШ ПЕП) отворена је јутрос у хотелу “Холидеј Ин у Београду.

Учесници шесте међународне конференције “Запошљавање, образовање и предузетништво”

Присутне на конференцији поздравио је оснивач ВШ ПЕП др. Душан Цогољевић и захвалио се учесницима и суорганизаторима шесте по реду конференције. 

Испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја научном скупу се обратио г-дин Драган Сатарић који је је пожелео добар рад на конференцији.
“Данашње време је јако чудно. Нестају многа радна места, појављују се нова и ми треба да нађемо праве начине како да надокнадимо недостајућа радна места. Хиљаде радних места брзо нестају и морамо да реагујемо брзо”, поручио је Сатарић, нагласивши колико је у том погледу важно образовање. 
Г-ђа Бранислава Симанић, директорка Сектора предузетништва Привредне коморе Србије, подсетила је да један од фокуса који је Влада Србије поставила управо развој предузетништва и предузетничког духа. Она је најавила да ће до краја 2018. године бити формиран парламент предузетника који ће моћи да формулише своје захтеве и иницијативе и предлаже измене законе које би решавале проблеме у пословању. 

Директор ВШ ПЕП проф. др Јован Живадиновић је обавестио да на конференцији учествује више од 20 гостију из иностранства, а да је пријављено више од 70 научних радова. 
Академик проф. др Мирјана Радовић-Марковић рекла је да су постојећим, уобичајеним темама конференције придодате и нове, атрактивне теме. “Бавићемо се између осталог и криптовалутама. Не знамо да ли је реч о новој превари, или је то нешто што је будућност и што нас очекује. Биће речи и о перспективама високотехнолошког предузетништва кроз ИТ сектор у Републици Србији”. 

Након церемоније отварања Висока школа за пословну економију је потписала споразуме о сарадњи са Велеучилиштем у Пожеги из Хрватске и Фондацијом спорта младих.    

На овогодишњу конференцију је пристигло 70 радова из 13 земаља света: Русија, Нигерија, Пакистан, Турска, Иран, Бугарска, Румунија, САД, Велика Британија, Индија, Малезија, Македонија, Србија.
За данас је предвиђен округли сто на тему:«Предузетништво у спорту – синергија знања, спорта и привреде, а сутра од 9.30 до 11.00 часова ће се одржати округли сто на тему: «Криптовалуте – ново решење или још један проблем? и од 11.30 до 13.00 форум на тему ,,Стање и перспективе високо технолошког предузетништва – ИТ сектора у републици Србији«. Покровитељи конференције су: Министарство образовања науке и технолошког развоја и Привредна комора Србије.
Циљ округлог стола на тему ,,Предузетништво у спорту – синергија знања, спорта и привреде, је да се релевантним представницима установа изнесу кључни проблеми идентификовани на Првом округлом столу одржаном 26. јуна 2017. у ПКС у Београду чијим решавањем би се знатно побољшали услови за развој спорта, предузетништава у спорту и индустрије спорта, и добије мишљење, одговори и препоруке представника установа за даљи рад на побољшању услова за развој спорта у Србији. 

Кључне теме за дијалог су: Пореске олакшице за промоцију и спонзорисање спортских догађаја, процедуре и стимулисање локалних самоуправа за издавање земљишта за изградњу спортских објеката и инвестирање у градњу, стимулативни програми за компаније и привреднике који желе да инвестирају у развој спорта, разматрање Закона о улагању у спорт и ограничавању спортских привредних друштва да учествују у програмима кофинансирања и субвенција, регулисање области и прихода остварених у е-спорту, едукација, финансирање спорта и спортских компанија
Говорници на овом округлом столу биће: Братислав Ђорђевић (координатор Фондације спорта младих), Виктор Николић, Зоран Илић, Марко Стојановић, Милан Новаковић, Маја Ристић, Душан Цогољевић, Владан Цогољевић,Драган Пејчић, Александар Милетић, Иван Лалић, Веса Јевросимовић, Веселин Крсмановић, Мирослав Рајлић, Драган Атанасов, Срећко Јовановић, Владимир Копривица, Марко Радановић, Саша Боројевић, Лиљана Станојевић и Татјана Калезић.

Више на округлом столу на тему “Криптовалуте – ново решење или још један проблем?” говориће: Војкан Васковић, Петар Кочовић, Александар Матановић, Данијел Дабек.
Од пре пар година у јавности, а посебно међу Интернет корисницима често се чују информације о Биткоину који је крипто валута, протокол и софтвер. То је једна од првих имплементација оваквог “новца” која је за кратко времеимала фасцинантан успех. Биткоин је осмишљен на основу идеје о новом облику новца који користи криптографију у контроли његовог стварања и обављања трансакција. Интересантно је приметити да се не ослања на било коју централну власт а његово стварање је аутоматизовано и генерише се на серверима који се још називају биткоин мајнерс (bitcoin miners) (рудари) а њихов основни задатак је да потврђују стварање овог новца додавањем кода децентрализованој евиденцији која се повремено ажурира и архивира. Покретање и употреба крипто валуте овог типа отвара читав низ питања, пре свега, ко контролише издавње и масу новца у оптицају, да ли је ово стварно новац који завређује пажњу или још једна од многих превара у домену пословања на Интернету. Оно што посебно  забрињава је масовно отварање нових система плаћања заснованих на идеји крипто валута.
Чињеница је да се све више за ову тему интересују централне банке и ову технолгију интензивно изучавају и тестирају. Технологија која је у овим валутама примењена показала се као изузетно отпорна на хакерске  нападе и стручњаци су мишљења да ова технологија има блиставу будућност. Оно што је посебно индикативно у овом случају је да су универзитети широм света започели са интензивним увођењем у наставне програме изучавање технологије “ланца блокова” која је примењена у овим системима.

У оквиру форума на тему  “Стање и перспективе високо технолошког предузетништва – ИТ сектора у републици Србији” говориће: др Милан Крстић, Миљан Пузовић, Владан Лапчевић, Милан Шолаја, др Сандра Нешић и Ненад Орлић.
Конференцију организују: Висока школа за пословну економију и предузетништво (ПЕП) из Београда, Интернационални истраживачки институт за социјално предузетништво и економски развој (IRISEED) из Бирмингема (Велика Британија), Интернационални колеџ за интердисциплинарне студије (САД), Факултет за предузетништво – Универзитет у Техерану (Иран), Београдска банкарска академија (Србија), Универзитет за пословни инжењеринг и менаџмент Бања Лука, Факултет за филозофију – Универзитет у Софији “Ст. Климент Охридски” (Бугарска) и Европски савет за мали бизнис и предузетништво – ECSB Универзитет у Турку (Финска). 
Прочитајте ОВДЕ како ће то Кинези направити чудо од Србије?
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Водич за отварање фирме у Србији.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА