Најновије

КУРДИ ШОКИРАЛИ: СДФ је спреман да се прикључи Сиријској армији, уколико...

Други човек политичког руководства курдског СДФ-а Риад Дарар изјавио је за један од водећих курдских медија Рудав да ће се оружане снаге СДФ-а придружити Сиријској армији уколико буде постигнуто политичко решење кризе у Сирији.

СДФ (Фото: arastiralim.net)

- Уколико идемо према уједињеној Сирији са федералним системом, верујемо да неће бити потребе за (засебним) оружаним снагама, зато што ће се ове снаге придружити Сиријској армији и зато што ће се најважнија министарства, као што су Министарство одбране и Министарство спољних послова, налазити у престоници, а СДФ нису локалне, већ сиријске снаге, рекао је Дарар у јучерашњем интервјуу за Рудав ТВ.  Ова његова изјава изазвала је велику пометњу међу другим "опозиционим" снагама у Сирији, па је Дарар за један од про-џихадистичких медија морао да пружи додатна објашњења својих речи. Како је навео за Енаб Балади, његове речи су у новинским извештајима "изманипулисане" и извучене из контекста и појаснио је да ће се војна крила СДФ-а прикључити само "новој" Сиријској армији, која би се формирала након федерализације државе, а никако садашњој "режимској војсци званој САА" (Сиријској арапској армији).
Иако су бројни светски медији Дарарову изјаву пренели у позитивном контексту, овакво појашњење не само да је развејало надања о позитивном помаку курдских организација, већ је и долило уље на ватру, пошто, осим позивања на "рушење режима у Дамаску", Курди сада позивају и на "федерализацију" Сирије, што се тумачи као жесток удар на уставни поредак те земље. Да подсетимо, осим званичног Дамаска, Турска, Иран, Ирак и Русија у више наврата су оштро ставили до знања свим учесницима у Сиријском рату да неће дозволити федерализацију Сирије, што је план који, од почетка сукоба, подржавају САД и Израел. Запаљива изјава Риада Дарара долази само пар дана након што су Турци приморали САД да преиспита своју подршку овој организацији, коју Анкара сматра терористичком. Више о Ердогановом "договору" са Доналдом Трампом о "курдском питању", прочитајте ОВДЕ.
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Рака и Манбиџ два су града која су претрпела највеће разарање. Оба су од терориста Исламске државе "ослобађали" курдски СДФ и америчка "Коалиција". Овако изгледа Рака након ослобођења, док припадници СДФ-а славе на празним улицама града: ...а овако је то изгледало у Манбиџу:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА