Најновије

Ево зашто је „Нора“ одушевила Арапе (ВИДЕО)

Један од најпродаванијих извозних производа српске наменске индустрије "Нора Б-52" калибра 155 мм тестирана је у Уједињеним Арапским Емиратима. Ово је први пут да је на подручју зоне Блиског истока тестирана ова самоходна топ-хаубица, чији развој датира још од 2003. године, са мањим или већим модификацијама.

"Нора" (Фото: mod.gov.rs)

Шта је Нора и колика је њена моћ?

Име Нора је скраћеница од "Ново Оружје Артиљерије", а ово оружје настало је услед потребе за брзом и покретном самоходном хаубицом. Балистички систем "Норе" заснива се на цеви калибра 155мм, дужине 52 калибра и запремине барутне коморе од 23 литра, уз двокоморну гасну кочницу високе ефикасности.

Они су градили дом за "Лазара" и убојиту "Нору"

"Норин" балистички систем омогућава остваривање максималног домета од 41 километра. Висока тактичка покретљивост ове хаубице омогућује брзо заузимање ватреног положаја на различитим врстама терена. "Нора" због своје покретљивости има могућност веома брзог заузимања ватреног положаја.
За "Нору" је важно нагласити да задовољава и захтеве такозване стратегијске покретљивости. Са укупном масом од 28 тона Нора се може ефикасно транспортовати авионима "Иључин-76" или другим летелицама сличног типа.
Аутоматски пуњач омогућава такозвано роботизовано довођење пројектила и барутног пуњења на линију пуњења и њихово потискивање у лежиште гранате.
Једна од најважнијих одлика модерних самоходних хаубица, па и система "Нора", је такозвано мрежно централно ратовање. У питању је концепт који се заснива на потпуном информатичком мрежном повезивању свих делова водова на бојишту који обично комбинују сва три вида оружаних снага: копнене војске, ваздухопловства и морнарице. Овиме се постиже много бољи увид у борбену ситуацију на терену.
"Нора" за функционисање тражи посаду од четири до пет људи. Ова хаубица је иначе у складу са свим нормама и стандардима НАТО.
Самоходна хаубица „НОРА Б-52“, калибра 155 мм показала је изузетне карактеристике. Уверите се и сами.
Како је Запад преварио Младића, Караџића, али и Русе прочитајте ОВДЕ.
Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

10 најбољих хаубица 2017.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА