Најновије

ОТРЕЖЊЕЊЕ ЗА ХРВАТЕ: Хоће ли Хаг "убацити" Туђмана у удружени злочиначки подухват?

Ако Хаг у случају "Прлић" потврди наводе првостепене пресуде, то би значило да је Фрањо Туђман организовао зајединички злочиначки подухват, каже Тома Фила.

Фрањо Туђман (Фото. Јутјуб)

Он је указао да би став Жалбеног већа да је тадашњи председник Хрватске био организатор УЗП за Хрватску значило својевресно отрежњење, а да су за Србију у овом случају интересантне две ствари.
"Прва је да ли ће опстати наводи из првостепене пресуде да су Хрвати у односу на муслимане у БИХ имали заједнички злочиначки подухват који је једино овде примењен и да ли ће, ако то буде потврђено, бити споменут и Фрањо Туђман", навео је Фила уз опаску да је висина казни које ће бити изречене мање битна. 
Адвокат је подсетио да је тадашњи председник Србије Слободан Милошевић изостао из пресуда Радовану Караџићу и Ратку Младићу у деловима који се односе на заједнички злочиначки подухват, а да би, ако се потврди првостепена пресуда у случају "Прлић" то значило да је Туђман "ушао" у зајединички злочиначки подухват. 
"То би имало за последицу отрежњење у Хрватској, у којој хвале Трибунал од када су ослобођени (Анте) Готовина и остали. У овом случају требало би да наставе и даље да га хвале и да прихвате да је Туђман организатор заједничког злочиначког подухвата који је имао за циљ елиминацију муслимана са територије БИХ", нагласио је Фила. 
Он је указао да Трибунал иако потврди пресуду неће утврдити да је једна држава извршила агресију на другу суверену државу, јер Хашки трибунал увек инсистира на индивидуализацији пресуде, али да може да утврди да је Туђман то организовао. 
Према мишљењу адвоката Новака Лукића у случају да се потврди првостепена пресуда, то би била једина пресуда у којој је, како је навео, утврђена агресија једне државе на другу суверену државу која је била међународно призната". 
"Југославија је учествовала у оружаном сукобу, али ни у једној пресуди није утврђено да је учествовала као агресор, као војска", рекао је Лукић yа РТВ Војводина и напоменуо да та одлука може да буде "велики земљотрес" за муслимане - бошњаке и Хрвате у БИХ. 
Он је подсетио да је Хрватска у више наврата покушала да се укључи у тај предмет пред Трибуналом, прво као "amicus curia", јер има правни интерес да се оспори налаз суда о заједничком злочиначком подухвату на челу са Туђаном и стрвању велике Хрватске, али да јој трибунал то није дозволио. 
Хашки трибунал изрећи ће сутра другостепену пресуду у случају "Прлић", од које зависи да ли ће некадашњи државни врх Хрватске бити правоснажно проглашен одговорним за учешће у заједничком злочиначком подухвату и злочине над муслинама у такозваној "Херцег-Босни". 
Уколико Жалбено веће трибунала потврди наводе првостепене одлуке, то би била прва пресуда којом је хрватском политичком и војном врху приписана одговорност за "заједнички злочиначки подухват". 
Наиме, реч је о случају у којем је првостепеном пресудом Трибунала из 2013. године шест бивших високих функционера такозване републике "Херцег-Босна" и Хрватског савета одбране (ХВО) осуђено на укупно 111 година затвора због злочина над муслиманима у БИХ у оквиру "удруженог злоциначког потхвата" у којем је учествовао и део политичког и војног руковоства Хрватске, укључујући и председника Фрању Туђмана. 
Циљ тога удруженог злочинацког потхвата, према закључку простепене пресуде, био је успостављање хрватског ентитета у границама Бановине Хрватске из 1939. године и његово спајање са Хрватском, како би се поново остварило уједињење хрватског народа у случају распада БИХ, односно да он постане независна држава унутар БиХ тесно повезана с Хрватском. 
Првостепеном пресудом из 2013. године Хашки трибунал је осудио на 25 година затвора бившег председника владе "Херцег Босне" Јадранка Прлића, Бруна Стојића, Слободана Праљка, Миливоја Петковића осудио је на по 20 година затвора, Валентина Цхорића на 16, док је Бериславу Пушићу изречена казна од 10 година затвора.
Прочитајте ОВДЕ шта је ново изјавио Рамуш Харадинај о дијалогу Београда и Приштине?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Фрањо Туђман и Слободан Милошевић срели су се током ратних збивања укупно 48 пута и то претежно на маргинама међународних конференција. Двојица председника су стално одржавала контакте, али су се једино у Карађорђеву и у Тиквешу почетком 1991. године срели самостално.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА