Најновије

РАСПАДА СЕ "ШТИТ ЕУФРАТА": Џихадисти прекидају везе са Ердоганом! Цела јединица прешла на страну Сиријске армије!

Велики проблеми потресају територије на северу Сирије под контролом снага тзв. "Штита Еуфрата", којима руководи Турска војска.

Асад се обавезао на избацивање Турака из Сирије (Илустрација: Правда)

Елитна јединица Ахрар Манбиџа, под командом истакнутог "побуњеничког" командира Абу ал Кеира, пребегла је данас на територију пот контролом Сиријске арапске армије (САА), пренела је иранска агенција ФНА. Како наводе извори из Сиријске армије који су упознати са овим случајем, Кеир и његови војници су, још пре коначног преласка на територију под контролом САА, тајно преговарали о амнестији са представницима Дамаска. Како је навео сам Абу ал Кеир, јединица је, у договору са сиријским снагама, напштала територију под контролом турских снага у три врло напете фазе. - Турци намеравају да исвоје целу Сирију. Ми не желомо да учествујемо у томе - објаснио је бивши џихадистички вођа.
С друге стране, међу џихадистима који се још увек налазе у оквиру "Штита Еуфрата", све је већи раздор. Подела која се појавила на свим територијама под контролом "побуњеника" након прошлогодишњег примирја које је наметнула Русија, додатно се продубила успостављањем зона де-ескалације. Џихадистички покрети широм Сирије сада бирају страну - уз Ал Каиду или уз такозвану "Слободну сиријску армију" (ССА), коју отворено подржавају САД, Турска, Израел и друге земље, а која је и сама подложна честим унутрашњим побунама. Ни територије "Штита Еуфрата" нису имуне на те поделе, па је већ неколико група објавило своју лојалност Хајат Тахрир ал Шаму, то јест, сиријској Ал Каиди, али озбиљнијих оружаних инцидената међу њима још увек није било. Турска, као један од гаранта спровођења споразума о зонама де-ескалације, сада се налази у процепу насталом овом поделом, али и у незгодној ситуацији, јер се терористичка група која није обухваћена споразумом шири по територији турске одговорности.  Председник Турске Реџеп Ердоган раније ове године најављивао је оштар обрачун са рористима на "побуњеничким" територијама, али до тога, још увек није дошло. Про-турске организације налазе се у незгодном положају и у "побуњеничкој" покрајини Идлиб, где је рат са припадницима Ал Каиде практично већ почео. Више о томе прочитајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Турски "леопард" у операцијама "Штит Еуфрата" на северу Сирије 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА