Најновије

АКО ЗАТРАЖЕ ЛУКУ БАР... Ево зашто је улазак Црне Горе у НАТО болан по Русију

Од данас Црна Гора и званично постаје чланица Северноатлантске алијансе (НАТО). Чињеница да је ова мала балканска држава постала њен део значајна је за Алијансу пре свега јер сада она контролише цео Јадран. На тај начин је НАТО задао велики ударац Русији јер јој је ускратио могућност утицаја на једном од топлијих европских мора.

Доналд Трамп баца црногорског премијера Душка Марковића као врећу (фото: Јутјуб принтскрин)

Учлањењу Црне Горе у НАТО претходили су конфликти те државе са Русијом која је дуго имала велики утицај на њу. Откако се црногорска влада окренула Западу, почеле су несугласице које су кулминирале црним листама на обе стране и оптужбама Црне Горе да је Русија умешана у неуспешни атентат на бившег премијера Мила Ђукановића. Извор близак руској дипломатији тврди да су на црној листи у Русији сви чланови Владе, посланици црногорског парламента - њих 46 који су гласали за Протокол о приступању НАТО, као и директори већих државних компанија.
Русија, која је донедавно била један од главних улагача у Црну Гору и чији су становници радо летовали у Црној Гори, све више брани увоз црногорских производа и позвала је своје грађане да више не путују у ту земљу.
И док поједини Црногорци страхују да ће осиромашити због све лошијих односа Русије и Црне Горе, други сматрају да ће чланство у НАТО бити добар потез који ће учинити земљу безбеднијом и мање подложном утицајима политичара из других земаља.
- Чланство Црне Горе у НАТО-у неће решити унутрашње проблеме државе. Оно је неопходно, али не и довољно да стабилизује и консолидује демократију у Црној Гори - став је Јануша Бугајског из вашингтонског Центра за анализу европске политике.
Он је црногорском државном радију казао да је убеђен да Русија "неће лако дићи руке од Црне Горе и суседа" и да ће "на разне начине покушавати да поткопа црногорско чланство у НАТО-у".
- Русија под Путином неће тако лако одустати од земаља региона зато што Путин жели велику Русију, мали Запад - казао је Бугајски.
Шта ће Црна Гора добити од чланства у НАТО остаје да се види. За сада је јасно да је НАТО остварио свој циљ. Иако Алијанси не значи нешто много малобројна црногорска војска, значи јој пре свега њен положај.
Наиме, бродови НАТО до сада су могли да плове свуда између Гибралтара и Источне Турске, али је један део Јадрана био ван њиховог домашаја.
НАТО сада контролише целу европску средоземну обалу, што се Русији никако не допада нарочито не у погледу њених планова у Сирији. Пошто је сада и Црна Гора у склопу НАТО, не постоје никакве шансе да Русија може да стационира своје бродове у тој земљи, већ мора да иде околним путевима.
Подсетимо, Русија је још 2013. године била заинтересована да користи услуге црногорских лука за своје ратне бродове, али је Подгорица тада рекла не.
Раније ове године је црногорски премијер Душко Марковић рекао да Црна Гора може НАТО-у да понуди веома моћну Луку Бар што је први пут да високи државни званичник на неки начин спомиње могућност уступања дела територија Алијанси.
- Ова лука је стратешки важна за противнике НАТО-а, посебно након конфликта у Сирији када је Русија почела да тражи добру морску базу у топлијим морима - казао је Марковић у интервјуу за "Тајм".
Његова изјава је наишла на противљење чак и код дела становништва које је подржало чланство у НАТО.
Уколико НАТО затражи Луку Бар, како ствари стоје, вероватно ће је и добити. Први потез Русије након уласка Црне Горе у НАТО можете сазнати ОВДЕ.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Подсетимо се дубоког поштовања које је у НАТО седишту Трамп показао према најновијем војном савезнику свега десетак дана пре пријема у ту организацију
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА