Најновије

У ЧЕЉУСТИМА САА: Кад се велика кљешта затворе, џихадистима ИД у централној Сирији ће остати само да умру (МАПА)

Операција велика кљешта против такозване Исламске државе одвија се у централној Сирији. На северном и на јужном краку ових кљешта је наизглед небројена сила људи - борбе се воде не само са терористичком групом, већ и са временом - с једним неодложним циљем на уму: ал-Сукнa.

Тигрове снаге (фото: Лајвлик принтскрин)

Свакодневно, и на више фронтова, провладине снаге напредују против ИД како би реализовали овај план опкољавања, а најновији резиме следи.
У околини јужне покрајине Рака, елитне Тигрове снаге Сиријске арапске армије (САА) ослободиле су скоро двадесет кључних локација од ИД у једном 12-часовном периоду, а истовремено и у истом борбеном простору, 124. Бригада Специјалних снага Републиканске гарде одбила је велики напад на ИД на стратешкој раскрсници у граду Ресафа. На далеком истоку провинције Хомс, провладине снаге које је водио 5. Јуришни корпус САА јуче је постигао мали, али значајан напредак, заузимањем низа важних узвишења северно и источно од гасних поља ал-Хаил. Иако то делује споро у поређењу са снажним добитком Тигар снага далеко на северу, кретање провладиних снага у источном Хомсу ипак је стабилно. На крају, САА и њени савезници, такође су постигли изненадни напредак против ИД пре два дана на подручју које је иначе било статичан фронт месецима. Напредак је направљен ка северозападу од ваздушне базе Т-4 и резултирао продирањем од два километра које је омогућило консолидовање провладиних снага. Ако и када се чељусти ових великих кљешта затворе, она ће прогутати наде ИД да уопште одржи присуство у срцу Сирије.

Они џихадисти који одлуче да остану у источној Хами и не предају се након окончања окружења и не предају се након што се заврши опкољавање које је у току, заисгурно ће умрети и то пре краја 2017. године.  У ствари, чак и нада опстанка Исламске државе даље на западу ће умрети нешто касније заједно са терористичком групом у централној Сирији. А терористи у Идлибу се кољу између себе, Тахрир ал Шам удара по Ахрар ал Шаму, погледајте борбе ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Тигрове снаге - пуковник Сухеил ал Хасан
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА