Најновије

АНАЛИТИЧАР ОТКРИВА: Ево зашто Колинда заиста иде у Москву!

Душан Пророковић из Центра за стратешке алтернативе изјавио је да најављену посету хрватске председнице Коллинде Грабар Китаровић Русији и њен сусрет са председником Владимиром Путином треба посматрати као опипавање пусла Москви - процене како ће се даље Кремљ понашати на Балкану и у ком смеру ће ићи руско-српски односи.

Колинда Грабар-Китаровић (Фото: Јутјуб)

Пророковић је за портал Спутњик рекао да све што се тиче те посете треба сагледавати у контексту односа између Русије и НАТО, а не у контексту односа Русије и Хрватске.
- Такоде, сасвим је могуће да Грабар Китаровићева буде особа која ће пренети одредену поруку Путину. На пример, понуда типа: уколико Русија настави са ширењем војне сарадње са Србијом, онда ће вероватно и НАТО много више инвестирати у Хрватску и Албанију - наводи Пророковић.
Подсетио је да је Китаровић раније била помоћник генералног секретара НАТО и додао да је цела та прича, како је рекао, покушаја вршења притиска на Русију или долажења до одређених података у том контексту.

Хрватска за обнову економске сарадње

Научни сарадник Института за славистику Руске академије наука Александар Пивоваренко подсећа такође да су Москва и Загреб добро сарађивали током двехиљадитих, али да је Загреб заузео више непријатељски став после дешавања у Украјини и на Криму.
Међутим, додао је, како време пролази, хрватски политичари постају свесни да без обзира на конфронтацију између Русије и НАТО, њихова земља мора да зарађује паре и зато желе да обнове економску сарадњу са Москвом.
Констатује да је прерано говорити да ли ће након посете хрватске председнице Москви доћи до нормализације односа.
- Не искључујем да Грабар Китаровић жели да се прилагоди новим околностима и да побољша односе са Москвом, пре свега из економских разлога. Једноставно, улога ове земље у ЕУ је минорна, и зато она мора пре свега да гледа сопствене интересе - сматра Пивоваренко.
Загреб је, каже, забринут због чињенице да ће суседна Србија добити мигове-29, док хрватско ратно ваздухопловство тренутно има само мигове - 21.

Изједначавање војних потенцијала

- Околности су такве да Хрватска мора да модернизује своје авионе, а сећамо се како се завршила модернизација у Украјини, која је практично оставила ову земљу без ваздушне флоте. Хрватска би могла да набави половне борбене авионе Ф-16, али и то би било велико оптерећење за њен буџет - напомиње Пивоваренко.
Дакле, закључује он, Грабар Китаровић жели да зна шта треба да уради њена земља како би изједначила војне потенцијале на Балкану, и жели да зна у којем се правцу развијају руско-српски односи, јер је Загреб пре свега заинтересован за, тврди, "евроатлантизацију" Балкана.
Грабар Китаровић је раније најавила да ће током предстојећег сусрета са руским председником разговарати "о руско-српској војној сарадњи".
- Хрватска има право да развија односе са Русијом. Уколико се не доводе у питање чести сусрети канцеларке Меркел с Путином не видим зашто би се доводили у питање сусрети с хрватском председницом - запитала је. Погледајте ОВДЕ са каквим проблемима се суочава хрватска дипломатија. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је изгледао скандал са чоколадицама:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА