Најновије

ДНО ДНА: Избацили са посла особу са инвалидитетом да би упослили страначки кадар!

Када је З. С. из Београда у Националној служби за запошљавање речено да је добила посао у школи, није ни сумњала да ће добити отказ и пре него што почне да ради.

Фото: Јутјуб

– Отишла сам на биро у Националну службу за запошљавање за инвалиде, будући да сам особа с инвалидитетом првог степена. Дипломирани сам мастер економиста и на бироу су ми понудили посао наставника на предметима из економских области, по отвореном конкурсу у тој средњој школи – прича за “Блиц” З. К.
Након тога, ова жена одлази на разговор за посао и у школи јој говоре да нема никаквих проблема, прошла је и разговор са школским педагогом, добила план рада за сваки предмет који је требало да предаје, чак су је упознали са детаљима наставног програма. Речено јој је да оде да извади лекарско уверење, овери дипломе и дође да потпише уговор. На први поглед, све како треба.
– Када сам завршила са траженом документацијом, јавила сам се школи где су ми рекли да дођем у петак (јуче) у 10 часова. У школу сам дошла у договорено време, а пред вратима канцеларије чекала је још једна девојка – прича наша саговорница, и даље потресена.
Како З. С. каже, поменута девојка одмах је почела да прича како “сви њени раде у просвети” и како и она сада треба да почне да предаје четири предмета из економских наука. Баш као и наша саговорница.

„Ви сте економиста мастер, а треба да стоји мастер економиста“

– Позвали су ме да уђем у канцеларију и рекли су ми: “Ви не можете да почнете да радите код нас зато што на вашој дипломи пише да сте економиста мастер, а треба да стоји мастер економиста”. Била сам у потпуном шоку, питала сам их да ли је потребно да зовем факултет да исправе грешку. Међутим, само су ми хладно одговорили да “нисам подобна за тај посао” – огорчена је З. С.
На питање како није подобна када у бироу стоји њен степен стручне спреме и када ју је биро управо на основу тога и послао на разговор, у школи јој говоре да ће следеће недеље поново бити расписан конкурс, те да проба да се јави тада.
– Казала сам им да сам ја и сада у њихову школу дошла на основу важећег конкурса. Осим тога, ако нисам подобна, због чега су ми тражили документацију, дали ми план рада и рекли да дођем да потпишем уговор? Нови конкурс ће, наравно, бити отворен због девојку која је чекала иза затворених врата и која је преко везе свакако већ примљена на моје место – уверена је наша саговорница.
Након тога, З. С. је поново отишла на биро где су јој, након што је испричала шта јој се догодило, рекли да “то свакако није у реду” јер су они њу тамо “послали по отвореном и важећем конкурсу”.
С друге стране, помоћница директора школе Ј.Ш. покушала је да оправда изненадну промену речима да је то радно место заправо место на замени.
– Због хитности се узима неко са бироа. Колегиница која је одсутна донела је потврду да су јој продужили боловање на три месеца, тако да ми морамо поново да распишемо конкурс јер сва три месеца не могу да се покрију уговором без конкурса, а то на шта се З. С. пријавила није био конкурс, него оглас – казала је помоћница директорке.

Мастер економиста и економиста мастер нису исто

Помоћница директора школе изјавила је да, што се тиче звања З. С., они “нису довољно стручни да тумаче оно које пише у правилнику”.
– Ми морамо да поштујемо правилник о врсти степена стручне спреме. У правилнику за то радно место пише „мастер економиста”, а не „дипломирани економиста – мастер” као код З. С. Ја не могу да тумачим да ли то јесте или није исто – рекла нам је помоћница директора.
Мушкарац старости 62 године нападнут је у центру Београда од стране групе младића који су уништавали мурале навијача Партизана, а један од њих је ухапшен и одређен му је притвор. Више о томе сазнајте ОВДЕ.
Извор: kurir.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА