Најновије

ЦЕФТА нема начина да присили Приштину да повуче мере, већ ЕУ мора да..

Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини затражила је јуче од Приштине да одмах укине одлуку о повећању пореза.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Колику снагу и утицај на одлуку Приштине ће имати позив из Брисела није познато, али је јасно да, осим политичких, нема правних инструмената да се Приштина приволи на повлачење одлуке.

ЦЕФТА, наиме, не располаже правним механизмом којим може да присили Приштину да повуче своју одлуку, већ је једини начин - да међународна заједница изврши притисак на косовске институције. 

Шеф Унмика Захир Танин изразио је синоћ забринутост због одлуке косовске владе, односно због потенцијалних последица по становнике Косова, као и политичких импликација по дијалог и нормализацију односа Београда и Приштине. 

Питање је, међутим, зашто Унмик, који је по Резолуцији 1244 Савета безбедности УН највиши орган власти на Косову и Метохији и који је гарант приштинских потписа и у оквиру споразума ЦЕФТА, допушта да се његова овлашћења не спроводе. 

Професор Економског факултета Предраг Бијелић објашњава да не постоје правни механизми да се Приштина примора да не крши одредбе споразума ЦЕФТА. 

"Приштина дефинитивно не поштују одредбе ЦЕФТА споразума, који предвиђа укидање или ограничење царина на поједине производе. И са оних 10 одсто и са ових 100 одсто директно крше ЦЕФТА споразум. Они то очигледно користе у политичке сврхе, а у ЦЕФТА не постоји механизам за решавање спорова", каже Бјелић. 

Каже и да мере Приштине представљају неку врсту "помодарства", подсећајући да су САД прве почеле с подизањем царина конкурентима, али и савезницима. 

"И сад, вероватно, и мање земље мисле да могу да користе те инструменте што је, уствари, погрешно. Мање земље не могу да користе у тој мери трговину као политичко оружје или инструмент", указује Бјелић. 

Каже да би контрамера коју би Србија могла да уведе могла бити везана за транзит, услуге или проток робе и људи, што би погодило Приштину, али би, истиче, таква мера отворила "неку нову спиралу" дешавања. 

"Треба сачекати да видимо како ће поступити (Приштина) после позива из ЕУ. Ако не уважи позив Могеринијеве, онда стварно треба тражити неке контрамере и механизме заштите", сматра Бјелић. 

Управо зато што ЦЕФТА нема механизам да казни било коју чланицу због кршења тог споразума, Србија је протеклих година инсистирала да се промени начин гласања у тој организацији, јер по садашњим правилима, све одлуке које се доносе у оквиру ове организације, морају бити једногласне, те да се оснује нова организација "ЦЕФТА+". 

ЦЕФТА каква је сада онемогућава и да се промене постојећа правила, јер је довољан само један глас "против" да се било који предлог одбије, па да не прође ни предлог за промену правила. 

Зато је, према мишљењу стручњака, једини начин да се актуелни проблем са мерама Приштине превазиђе - притисак Светске трговинске организације, Европске уније и других међународних институција.

Иако Приштина одлуком о опорезивању српске робе крши споразум ЦЕФТА, чини се да су немоћни. Прочитајте ОВДЕ све о томе.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Косово повећало таксе, БиХ запретила реципрочним мерама.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА