Најновије

ПУТИН ЛОМИ МОЋ ВАШИНГТОНА: Руска алтернатива SWIFT-у већ има тржишну већину у Русији

Током кризе рубље 2014/2015. године, Русија је, услед америчких и европских санкција због поновног уједињења са Кримом, најавила да ће почети изградњу домаћег електронског система за пренос финансија, алтернативу SWIFT-у.

Путин (Фото: kremlin.ru)

Тај систем, Систем за пренос финансијских порука (СПФС), не функционише сада само у Русији, он се сада бави преносом финансијских података за више од половине руских институција извештава Том Луонго за Gold Goats ‘n Guns.

Према речима Анатолија Аксакова, шефа руског парламентарног комитета за финансијска тржишта:

“Број корисника нашег интерног система за пренос финансијских порука је сада већи од броја оних који користе SWIFT. Већ имамо разговоре са Кином, Ираном и Турском, заједно са још неколико земаља, о повезивању нашег система са њиховим системима,“ рекао је Аксаков.

“Они морају бити правило интегрисани међусобно, како би избегли било какве проблеме са коришћењем унутрашњих система финансијских порука земаља.“

Ово је наствак прошломесечног хваљења од стране Руса да је њихов систем изазвао велико међународно интересовање. Колико тога је хваљење а колико је стварност, то остаје да се види, али важна ствар овде је то што је у тренутку када су САД наоружале SWIFT за употребу у својој спољној политици, догодило се нешто овакво.

Кина има свој унутрашњи систем. И друге земље граде свој.

SWIFT трошкови

Честа тема на интернет блоговима је да је контрола илузија. Моћ је ефемерна. Најбољи начин да искористите своју моћ јесте да је имате, али да је никада не користите. Јер, када је једном искористите, дефинишете своје непријатеље због њихове невољности да се повинују вашим наредбама.

А ако постоји једна ствар у којој су људи добри, то је одговарање на познате подстицаје. Када можемо израчунати цену нечијег понашања над другим, онда можемо одлучити ко је за нас важнији.

Када се цена останка у SWIFT-у подигне изнад предности изградње сопствене алтернативе, градите алтернативу.

SWIFT је тржишна сила слична извршном директору који има милијарде у ограниченим залихама у својој компанији. Много буке је подигнуто око нето вредности људи као што су Џеф Безос и Марк Закерберг.

Наводећи њихову нето вредност, помножено са њиховом познатом имовином, тренутна цена акција је бескорисна. Зато што их не могу продати. То је тржишна моћ или сматрано богатство које испарава оног тренутка када сигнализирају тржишту своју намеру за продају.

У стварности, ако би покушали да подају своје акције одједном, вредност акција би се смањила, јер би купци појурили пред руду и схватили би имају далеко мање него што су њихове изречене нето вредности, пре почетка продаје.

Дакле, ако ништа, они су очарани својим сопственим успехом, и морају пажљиво да управљају овом креацијом како би избегли оштећење своје репутације, положаја на тржишту и, коначно, свог пословања.

SWIFT је монополски систем, монопол рођен из погодности и инерције захваљујући томе што је неутралан према каприцима међународних политичких спорова. Уђите у касну фазу империјалног размишљања у САД где наша контрола над светским пословима опада најпре у срцима и умовима разних људи широм света а затим у политици, и имате почетак краја SWIFT-а као јединог међународног система за пренос финансија.

Још 2010. године, Џим Синклер је дизао буку претећи Швајцарској због отварања података о купцима тражећи “пореске преваре“ под FATCA. Он је тада рекао да је Обамина администрација била идиотска што је то радила.

Када једном одете у нуклеарно подручје, немате другу опцију.

И био је у праву.

Затим је Иран избачен из SWIFT-а 2012. године како би дошло до промене режима, што је такође пропало. И то је пробудило свет пред стварношћу. САД и Европа ће покушати да униште ваш живот, ако се усудите да се супротставите њиховим унилатералним захтевима.

Политичке и финансијске елите, Давос групу, неће буквално ништа спречити да осигурају силом сагласност народа.

Штета што је SWIFT само код. То је само шифроватни систем за размену порука. И баш као и притисак да се угуше алтернативни гласови на друштвеним медијима – де-платформисањем Алекса Џонса и Габа као пример – решење ауторитарне контроле није борба ватром против ватре, већ технологијом.

А то је управо оно што је Русија учинила. Покренули су се, уложили новац и написали сопствени код. Код је, на крају крајева, тешко контролисати.

Декодирање SWIFT-ове моћи

То је такође оно што се дешава у читавом ланцу интернет комуникација. Задовољни произвођачи независне инфраструктуре морају да се одупру корпоративној контроли и видеће како њихови послови расту, јер се све више људи сада буди пред стварношћу ситуације.

Пошто убирање користи руских банака и послова више не постоји под SWIFT-овим мачем, и други ће видети исте користи.

Што више Трампова администрација користи тарифе и санкције како би постигла своје политичке циљеве, то ће више ослабити амерички положај широм света. То се неће догодити преко ноћи али ће се догодити и Америка ће изгубити моћ.

То ће се градити, постепено, лагано, све док једног дана претња више не буде присутна.

Можда смо већ достигли тај тренутак када је председник Трамп искључио притисак на SWIFT да искључи Иран из система. Штета што се његов злобни секретар за трезор Стив Мнучин не слаже са њим.

Али, Мнучин живи у прошлости, он не поштује отпор који се формира према америчкој финансијској хегемонији. Али хоће, када се он покаже неефективним.

Руски СПФС ће добити клијенте широм Ирана, Турске и Кине и осталих блиских трговинских партнера. Ово ће убрзати дедоларизацију главне руске трговине, угљоводоника, јер су многе од ових земаља главни купци руске нафте.

Када чујете објаву немачке банке под санкцијама САД-а о трговини руском енергијом која ће користити СПФС као свој систем за пренос, то ће бити прави позив тржиштима за буђење.

Промена ће уследити брзо.

Данас још једна земља повлачи признање Косова. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лазански - Како би изгледао нуклеарни рат…

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА