Најновије

ТРАЖЕ ОСТАВКУ: Мештани огорчени због стравичне несреће (ВИДЕО)

"Железнице Србије" поставиће у наредних 15 дана рампу и чувара на пружном прелазу у Доњем Међурову, а колико до јуче тврдили су да по њиховим прописима ту не треба да буде!

Трагедија у Нишу (Фото: Јутјуб)

Због пропуста "Железница" само протеклог петка страдало је петоро људи. Поставља се питање да ли је требало да се угаси пет живота, од којих двоје тинејџера, како би неко коначно реаговао.

Мештани овог нишког насеља огорчени су немаром надлежних у овом предузећу и траже оставку директора.

- Двадесет година ми апелујемо да поставе рампу. Кад пруга зарасте или се спусти магла, прећи пругу је руски рулет. Сваке две године деси се нека несрећа, али се очигледно чекало да се деси једна оваква и сад одједном има пара и за рампу и чувара. Директор "Железница" мора да поднесе оставку бар из моралних разлога - каже за Српски телеграф Жарко Рајковић, председник Савета грађана Доњег Међурова.

Није било обезбеђено

Професор Саобраћајног факултета Милан Вујанић истиче да на местима где нема рампе мора постојати звучно-светлосна сигнализација и напомиње да је овај пружни прелаз био све само не обезбеђен.

- Нажалост, касно су схватили лекцију која је скупо коштала, па су решили да поправе оно што није на време урађено. Кажу све је у складу са прописима, можда и јесте по неким интерним, али није са логиком. Воз има дуг и тежак зауставни пут и, да би се безбедно мимоишла два возила, и један и други возач морају знати када наилази овај други. Ако је овај воз ишао 50 на час, њему је потребно 200-250 метара да се заустави, а он то пређе за свега 20 секунди - напомиње Вујанић.

Сликовито објашњавајући, Вујанић каже да, како је сада обележен овај прелаз (знаком СТОП и Андрејиним крстом), исто је као да сте на мосту ставили знак пази, а нисте ставили ограду.

- Да таква звучно-светлосна сигнализација постоји, не би дошло до ове несреће јер би возач чуо да наилази воз, а она је јефтина и нема изговора да се не постави. Док се то не уведе на свим прелазима, морало би да се уведе ограничење од 20 километара на час и то је директор "Железница" већ требало да уради - сматра Вујанић.

Рампа предвиђена пројектом

На питање због чега се сада поставља рампа ако се раније тврдило да не треба да је буде, из "Железница Србије", опет супротно почетним тврдњама, кажу да је њено постављање било предвиђено пројектом модернизације пруге Ниш-Брестовац и да би тендер требало да буде расписан у марту.

Дечак се пробудио из коме

Марко Лазаревић (16) из Новог Села, који је прошлог петка тешко повређен у судару воза и аутобуса, пробудио се из коме. Он има повреду седмог кичменог пршљена, али се још не зна да ли ће морати на операцију. Како су испричали његови родитељи, чим се пробудио питао је за друга Алексу Димитријевића, али они нису имали снаге да му кажу како је погинуо, већ му је речено да је и он у болници. Стање двоје најтеже повређених путника - девојчице (16) која је оперисана због повреде централног нервног система и мушкарца (31) са повредама абдомена - стабилно је.

Још један судар са возом

Путнички воз који је саобраћао из Краљева у Јагодину ударио је јуче ујутру у 5.50 у аутомобил на пружном прелазу код Врњачке Бање. У аутомобилу је била једна особа, стара 21 годину, која је прошла без повреда. Путни прелаз нема рампу, али је обезбеђен знацима вертикалне друмске сигнализације.

Критичан прелаз у Рипњу

Пружни прелаз у Рипњу годинама не функционише и није безбедан ни за аутомобиле ни за пешаке. Наиме, док возови пролазе, рампа је - подигнута! И на овом прелазу било је више удеса, а последњи у августу. Мештани тврде да вероватно треба да се деси нека већа трагедија да би надлежни реаговали и поправили рампу.

Нефункционалне рампе

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја каже да смо често сведоци рампи које не раде.

- Директор "Железница" је после несреће рекао да је њихова анализа за свих 2.000 и нешто више прелаза, укључујући и Међурово, показала да су прописно обезбеђени. Чему онда сада потреба за рампом? А ако је тада процењено да је потребна, зашто то досад није урађено? Рампе су и тако изгубиле смисао, па гледамо како возови пролазе док су подигнуте - каже Окановић.

Председник Александар Вучић јуче је разговарао са генералним директором руских железница Олегом Белозјоровом о пројектима за унапређење железничке инфраструктуре у Србији, будући да руске железнице слове за најбезбедније у свету.

Зорана Михајловић

Да у овој стравичној несрећи постоји било каква одговорност "Железница", не само да би директор био смењен већ би и кривично одговарао. Али до несреће, која није смела да се догоди, није дошло кривицом "Железница", што је истрага и утврдила.

Руси граде пруге у Србији, а прочитајте ОВДЕ за шта су се понудили да буду задужени.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА