Најновије

НАТО НАПАДА БЕЛОРУСИЈУ, У РИНГ УЛАЗИ ПУТИН: Паклени сценарио на Истоку Европе

Русија и Белорусија почеле су велику стратешко-војну вежбу "Запад 2021" која се одржава на 14 полигона, од којих се пет налази на територији Белорусије и девет у Русији. Иако су из Минска и Кремља објавили да су маневри одбрамбене природе, вежба је изазвала забринутост код западних земаља јер су локације вежби близу границе ЕУ и Украјине.

Лукашенко и Путин (Фото: kremlin.ru)

Владимир Путин, у пратњи министра одбране Сергеја Шојгуа, посматрао је у уторак вежбу у региону Нижњи Новгород.

Вежба „Запад 2021“ које је почела 10. септембра, требало би да траје до 16. септембра, а на њој ће учествовати око 200.000 војника, више од 80 авиона и хеликоптера и 760 јединица војне опреме, укључујући тенкове, вишецевне ракетне системе, минобацаче, као и бродове. Највише трупа распоређено је у Калињинграду, области на граници Русије са ЕУ. Поред Русије и Белорусије у вежби учествују Јерменија, Индија, Казахстан, Киргистан и Монголија.

Циљ ове масовне војне вежбе је познат, каже за Нова.рс војни аналитичар Александар Радић. „Запад 2021“ заправо је припрема уколико запад покуша војном силом да сруши председника Белорусије Александра Лукашенка.

„Претпоставка вежбе је да ће запад покушати да сруши Лукашенкову владу, да ће заузети делове територије Белорусије и у даљем току сценарија крећу у офанзивни продор са дејством по дубини и онда руске и белоруске снаге узврађају на тај удар. То није тајна“, каже саговорник.

Радић додаје да ове године мање људи учествује у вежби, делом због ковида, делом због мањка новца, јер су трошкови су велики.
„Али битно је то како се гледа на ризике, овим Москва и Минск јавно кажу како гледају на НАТО као на потенцијално агресорску страну“, каже.

Како изгледа вежба „Запад 2021“?

На снимцима који су настали у Калињинграду види се вежба слетања која укључује балтичку флоту која лети Зубр-класом ЛЦАЦ, која је од 2012. година највећа летелица на свету. Њена намена је пребацивање јуришних јединица са пловила на обалу, али такође може да послужи и за превоз и постављање морнаричких мина. Тренутно је активно само 10 таквих летелица, две поседује морнарица Русије, а по четири Грчка и Кина.

Други снимци приказују напади „хеликоптерских рингишпила“, Ми-35 и Ми-24, који су коришћени у рату у Сирији. Овога пута имали су за циљ да нанесу непрекидну ватрену штету комуникацијама, командним местима и комуникационим путевима у областима које заузима „непријатељ“.

Војне вежбе су у току и на Арктику, где је приказана руска подморница на нуклеарни погон „Ориол“ која испаљује П-700, противбродску крстарец́у ракету „Гранит“, о чијем се пројектилу готово ништа не зна, али се у медијима назива ноћном мором америчке ратне морнарице.

Иначе, вежбе би требало да се заврше 16. септембра, али је руско министарство одбране најавило да део њених војних снага неће вратити у војне базе до средине октобра. Одлагање повратка није образложено.

Да ли Украјина претерује?

Очекивано, војна вежба Русије и Белорусије изазвала је забринустост на западу. Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба упозорио је да вежба „Запад 2021“ „озбиљан ризик“ по његову земљу. Његов претходник Павло Климкин упозорио је да Русија покушава да опколи Украјину и замолио НАТО да помогне.

Радић сматра да је став Украјине оправдан, али и предимензиониран.
„Украјина увек то доживљава притисак, што је оправдано, али са друге стране, Украјина воли да предимензионира у тумачењу догађаја, због стварања своје позиције. Украјина заправо капитализује руски притисак како би дошла до референте позиције у односу на запад, јер не постоји реална индиција да би дошло до агресије од стране Русије према Украјини. Штавише, Руси заузимају дефанзивни став и упућују поруку да су, из њиховог дискурса, они ти који се бране“, каже Радић.

Када је реч о НАТО-у, из ове војне организације негодовали су и пре почетка вежби.

„Обим и размере претходних вежби ‚Запад‘ су далеко премашиле оно што је било најављено. Све нације имају право да увежбавају своје снаге, али би такође требало да поштују обавезу транспарентности“, рекла је портпаролка НАТО-а Оана Лунгеску.

Путинова корист

Путинова посета војним вежбама дошла уочи парламентарних избора у Русији, који се одржавају 17. и 19. септембра. Како каже саговорник, сама чињеница да се војна вежба одржава Путину доноси политичке поене и етаблира позицију Русије, али постоји и још једна корист.

„Овим Русија приближава додатно Лукашенка себи, који је, подсетимо, имао индиције да се приближи западним земљама, али је након прошлогодишњих избора остао без те опције. Тако је радикализовао ситуацију и Белорусија је склизнула у чврст загрљај Русије. То је за Путина непроцењив војни и политички добитак“, каже Радић.

Радић: Белоруси су традиционално привржени руском систему наоружања

Што се тиче најаве из Минска да ће Белорусија од свог „старијег брата“ купити оружје у вредности од милијарду долара, Радић каже да то није ништа ново. И сада највећи део наоружања те земље је руске или СССР производње и углавном је застарело. Лукшенко је најавио да са Московом преговора око куповине ракетног система С-400.

„Белорусија свакако мора да обнови оружана средства, јер добар део опреме потиче још од СССР-а, застарео је, добар део су продали, трговало се доста, а Белорусија је и до сада набављала оружје од Русије, тако да ово ништа не мења. Они остају традиционално привржени руском систему наоружања“, објашањава Радић.

Противници САД користе успех талибана да поткопају спремност америчких савезника за борбу! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА