Најновије

САМО НАТО ЗАДОВОЉАН "СЕВЕРНОМ МАКЕДОНИЈОМ": Да ли пада Ципрасова влада?

Лидер грчке опозиционе Нове демократије Кирјакос Мицотакис позвао је данас посланике да изгласају неповерење влади премијера Алексиса Ципраса због договора о решењу спора око имена Македоније.

Ципрас и Македонија (Фото: Правда)

„Данас стављате хипотеку на будућност земље“, рекао је у парламенту Мицотакис, који је и поднео захтев за изгласавање неповерења влади, преноси АП.

Против споразума је и његов страначки колега и бивши премијер Андонис Самарас.

„Одрекли сте се свега. Капитулирали сте пред свим. Потписујете монструозни споразум који ће, уместо да решава проблеме, послужити као окидач дестабилизације“, поручио је Самарас.

Претходно је министар одбране и лидер партије Независних Грка Панос Каменос рекао да данашње гласање није о договору о имену.

Он је најавио да ће његова партија, иначе мањи партнер у коалиционој влади, гласати против споразума када он буде разматран у парламенту.

„Данас не гласамо о споразуму“, рекао је Каменос.

Очекује се да ће Ципрасова коалиција преживети данас гласање о поверењу, после тродневне расправе.

Сузавац пред парламентом у Атини

АНА преноси да је полиција данас користила сузавац како би одбила групе демонстраната и затворила за саобраћај две авеније у том делу грчке престонице.

Демонстранти носе заставе Грчке и оне са Звездом Вергине (грчким симболом који се појавио и на застави Македоније после проглашења независности, али је због протеста Грка уклоњен).

Протест је организован преко друштвених мрежа, а организатори су позвали демонстранте да се масовно окупе и сутра у Преспанском региону где је најављено да ће премијери Грчке и Македоније Алексис Ципрас и Зоран Заев потписати споразум.

Договорени споразум о новом имену Македоније, између премијера Алексиса Ципраса и Зорана Заева, а који још није озваничен, примљен је са незадовољством у делу јавности обе земље, а македонски председник Ђорђе Иванов одлучио је да неће потписати, јер је, како је навео, штетан по државу и њене грађане.

Атина и Скопље постигли су историјски споразум да Република Северна Македонија буде ново име те бивше југословенске републике.

Да ли ће Ципрас и Заев добити Нобела, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ево шта кажу Македонци у Прилепу о споразуму са Грчком

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА