Најновије

Дан када се Гаврило Принцип сврстао раме уз раме са Обилићем!

На данашњи дан, српски син Гаврило Принцип, отворио је својим пуцњем пут слободи. Он и српски родољуби, припадници Младе Босне, пред свијетом су показали да аустроугарског окупатора треба најурити из словенских земаља.

Гаврило Принцип (Фото: Архива)

Франц Фердинанд је намерно изабрао Видовдан за своју посету Босни, знајући колико је овај датум свет српском народу. Показаће се ипак, да ће овај датум за њега бити кобан.

Својим чувеним пуцњем Принцип и остали су записани у историји као хероји.

Припадницима Младе Босне суђено је на монтираном Сарајевком процесу (1914), најзначајнијем у низу велеиздајничких процеса у Аустро-Угарској.

Сам Принцип је у мукама умро 28. априла 1918. и није дочекао да види ослобођење и уједињење српског народа чијим је делима за свог кратког живота био опчињен. Имао је само 24 године.

Након атентата, послужио је као изговор Великим силама да цео свет гурну у рат и страдање, стављајући терет целог ужаса на његова млада плећа.

„Мислио сам да се атентатима скреће пажња интелигенцији, да најпре међу интелигентним људима треба створити расположење за револуцију и ослобођење, а тек после међу масама. Нисам желео да постанем херој, хтео сам само да умрем за своју идеју“, казао је Принцип у својој исповести др Пупенхајму, који га је повремено посећивао у затворској ћелији у чешком граду Терезину.

Живот Гаврила Принципа требало би да нас подсети да је слобода врховна и једина незаменљива вредност.

Истакнути српски интелектуалци потписали су “Видовдански позив”, више о томе ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Гаврило Принцип

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА