Најновије

СИГУРНО НЕБО НАД РУСИЈОМ: Завршена конструкција ракетно-космичког система

Испитивања прве космичке вишекратне ракете почеће 2022. године, изјавио је шеф пројектне групе Фонда за напредне студије (ФПИ) Борис Сатовски.

Завршена конструкција ракетно-космичког система (Фото: mil.ru)

Према речима Сатовског, програм стварања перспективног вишекратног ракетно-космичког система лаке класе реализује се заједно са руском космичком агенцијом "Роскосмос" и Обједињеном авиотранспортном корпорацијом. Како се наводи пројекат је већ завршен.

"Рад система подразумева одвајање првог степена ракете на око 60 км висине и његов повратак са посадом у област лансирања на писту. У основи конструкције вишекратне јединице користиће се ротирајућа правоугаона крила и класични реп. При повратку на место лансирања користиће се модификовани турбо-реактивни мотор", рекао је научник.

Систем је дизајниран да носи до 600 килограма у орбиту. Према прелиминарним прорачунима, трошкови израде ће бити дупло нижи него конвенционалне ракете ове класе. Свака летелица ће бити дизајнирана да може да полети 50 пута без промене главних мотора који раде на криогенска горива (течни метан). Планирано је и лансирање са мобилних платформи.

Фондација за напредне студије основана је 2012. године ради промоције истраживања и развоја за одбрану и безбедност земље. Активност се одвија у три главна правца - хемијско-биолошка и медицинска, физичко-техничка и информативна. Данас Фондација ради на више од 50 пројеката, а за њих је створено више од 40 лабораторија у водећим универзитетима, истраживачким институцијама и војним предузећима.

Шта је Захарнеко поручио Украјинцима прочитајте ОВДЕ.

Извор: Глас Москве

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како руски авион манервише пред Путином 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА