Најновије

ПУТИН СПРЕМАН ЗА ПРОБОЈ КРОЗ ЛЕДЕНИ ВРХ СВЕТА: Русија у супербазу на Арктику шаље моћно оружје коме ни дебели минус не може ништа! (ВИДЕО)

Топљење леда на Арктику, због глобалног загревања, отвара нове трговачке руте између Европе и Азије. Сада практично сваки брод између Европе и Азије иде кроз Суецки канал, па Црвеним морем и морима око Рога Африке (Сомалијско полуострво) коај су крцата гусарима.

Путин (Фото: РИА)

Међутим, отапањем леда биће отворен директан пут уз руску обалу због чега ће тај део света постати још занимљивији и важнији.

Владимир Путин који је свестан тога већ је формирао војне базе и војне области задужене за контролу залеђеног севера. Русија је распоредила 28 бродова и 42 подморнице, и две јединице копнене војске посебно опремљене за ратовање у екстремним зимским условима.

У склопу опреме 80. моторизоване бригаде је и хеликоптер Ми-8АМТСх-ВА. Реч је о посебној варијанти хеликоптера Ми-8 намењеној за деловање по Арктику.

Он је опремљен са електричним грејачима мотора и тефлонским цревима за уље, гориво и хидраулику. Све то омогућује хеликоптеру да делује на чак -60 степени Целзијуса. За превоз војника и опреме по копну задужен је недавно представљени ГАЗ-3344-20 који може да иде чак и по води. Превози 12 војника под пуном опремом или око три тоне терета, а максимални домет му је око 450 километара.

Друга јединица, 200. самостална моторизована бригада, је елитна јединица опремљена тенковима, вишецевним бацачима ракета, хаубицама и системом противваздушне одбране.

У оквиру ње су и тенкови Т-80 који су преуређени за арктичко ратовање. Руси имају готово 5.000 тенкова типа Т-80. Оно што га издваја је да користи турбину као мотор, а уобичајено је да тенкови користе дизел моторе.

То значи да Т-80 може у року од једне минуте да крене са места у зимским условима, док дизел тенковима треба и до 45 минута.

Важно је споменути да постоји само још један тенк који користи турбинске моторе и то је амерички М1 Абрамс, али они имају огромних проблема са филтерима ваздуха и релативно често морају на сервисирање.

Други недостатак је што турбине испуштају огромне количине врелог ваздуха што значи да су, кад се гледају термалном опремом, "видљиви из свемира", а пешадија не може да прати тенкове због опасности од опекотина. Како било да било, Путин је још једном показао да предвиђа унапред и сопствене и противникове слабости.

Сиријска ПВО одбила нови налет израелске авијације. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Express.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА