Најновије

РУСИ СПРЕМАЈУ НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ ЗА СИРИЈУ?! Свет залеђен, почело одбројавање....

Дуготрајни посреднички рат САД-а и Русије у Сирији је у великој мери заборављен, али се одједном вратио у међународне наслове са упозорењем Џона Болтона Асаду и Русији ове недеље да ће Вашингтон одговорити са “већом војном силом“ уколико се у Идлибу појаве тврдње о хемијском нападу сиријске владе.

Илустрација (Фото: Правда)

Као одговор на то, Русија је касније упозорила на изрежирану “хемијску провокацију“ која следи и изгледа се рат речима још једном захуктава око Сирије, који има стваран потенцијал да се претвори у стварни рат.

То се уклапа у познати образац о Сирији још од руске интервенције на позив председника Башара ал Асада 2015. године: баш кад се чини да су џихадисти на ивици коначног пораза, и како се стабилност враћа након седам година разарајућег рата, дешава се нешто да врати ствари на ивицу глобалне кризе и ескалације.

А сада, један високи руски законодавац у Савезној скупштини (Дума), позвао је своју владу да повуче своје “црвене линије,“ сугеришући употребу тактичког нуклеарног оружја против америчких снага у Сирији.

Руска званична новинска агенција ТАСС је известила о шокантним речима Владимира Гутенева које је изговорио у петак. Гутенев је први заменик шефа одбора за економску политику Државне Думе, нижег већа руског парламента.

Гетенев је рекао: “Верујем да Русија сада мора да повуче своје “црвене линије.“ Дошло је време да се размишља о варијантама асиметричног одговора САД-у, које сада предлажу стручњаци и нису намењене само надокнашивању њихових санкција већ и да нанесу неку штету.“

Међу таквим мерама, званичник је навео распоређивање тактичких нуклеарки, рекавши да би Русија требало “да прати пример САД-а и да почне да распоређује своје тактичко нуклеарно оружје у иностранству.“

Иако није јасно шта је Гутенав мислио под “примером САД-а,“ у неколико наврата су се појавиле непроверене оптужбе у којима се наводи да су САД и њихови савезници попут Израела користили мини нуклеарне бомбе на местима попут Сирије и Јемена, које су се поновиле и међу проруским изворима.

Упозорење о нуклеарним “црвеним линијама“ се појавило у следећој Гутеневој изјави, како преноси државни ТАСС:

“Није тајна да се врши огроман притисак на Русију, а то ће се само погоршати. То има за циљ да се нанесе ударац одбрамбеној индустрији, укључујући и извоз оружја. Видимо да Американци сада говоре о могућности санкција против земаља које купују руско оружје… Требало би да следимо савете одређених стручњака, који кажу да би Русија требало да обустави примену споразума о неширењу ракетних технологија, али и да следимо пример САД-а и започнемо распоређивање нашег тектичког нуклеарног оружја у иностранству. Могуће је да би Сирија, где имамо добро заштићену ваздушну базу, могла постати једна од тих земаља.“

Он је такође поменуо фокусирање да криптовалуте како би се заобишли “амерички покушају да спрече продају руског оружја и енергената,“ рекавши да би Москва требало да “размотри могућност обављања трансакција у криптовалутама које су повезане са вредношћу злата.“

“И сигуран сам да ће ово бити веома интересантна опција за Кину, Индију и друге земље,“ рекао је он. Према речима Гутенева, читав пакет ових мера заједно би могао створити озбиљан импулс у корст Русије када се бави са САД-ом и њиховим савезницима.

“У боксу не можете само да избегавате ударце, већ морате и узвратити ударац. Нарочито када су сва правила прекршена а судије – као што су СТО и друге међународне институције – више воле да ћуте,“ објаснио је даље Гутенев.

Говорећи о тренутним америчким санкцијама усмереним на руску одбрамбену индустрију, званичник Думе је рекао: “Програм замене увоза је донео веома добре резултате, пронађени су алтернативни добављачи.“ Гетенев је додао: “Међутим, ми смо забринути због чињенице да санкције још увек добијају замах и да су постале на неки нечин неминовне.“

Таква реторика која укључује распоређивање нуклеарки на сцени где су америчке и руске снаге већ имале низ једва избгнутих ситуација у смислу директног војног сукоба је изузетно забрињавајуће, и сигнализира повратак ескалирајућих страховитих тактика и нуклеарних претњи у стилу Хладног рата.

Речи руског званичника су објављене одмах након што је Блумберг потврдио у петак да је Болтон лично рекао свом руском колеги Николају Патрушеву да је Америка спремна да одговори “већом војном силом“ од оне коју је користила против Дамаска у прошлости, наводећи “информације да Асад можда планира хемијски напад у северозападној провинцији Идлиб.“

Џихадистима дата последња шанса коју ће прихватити ако им је живот мио! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мирослав Лазански објаснио, како би изгледао нуклеарни рат између великих сила!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА