Najnovije

RUSI SPREMAJU NUKLEARNO ORUŽJE ZA SIRIJU?! Svet zaleđen, počelo odbrojavanje....

Dugotrajni posrednički rat SAD-a i Rusije u Siriji je u velikoj meri zaboravljen, ali se odjednom vratio u međunarodne naslove sa upozorenjem DŽona Boltona Asadu i Rusiji ove nedelje da će Vašington odgovoriti sa “većom vojnom silom“ ukoliko se u Idlibu pojave tvrdnje o hemijskom napadu sirijske vlade.

Ilustracija (Foto: Pravda)

Kao odgovor na to, Rusija je kasnije upozorila na izrežiranu “hemijsku provokaciju“ koja sledi i izgleda se rat rečima još jednom zahuktava oko Sirije, koji ima stvaran potencijal da se pretvori u stvarni rat.

To se uklapa u poznati obrazac o Siriji još od ruske intervencije na poziv predsednika Bašara al Asada 2015. godine: baš kad se čini da su džihadisti na ivici konačnog poraza, i kako se stabilnost vraća nakon sedam godina razarajućeg rata, dešava se nešto da vrati stvari na ivicu globalne krize i eskalacije.

A sada, jedan visoki ruski zakonodavac u Saveznoj skupštini (Duma), pozvao je svoju vladu da povuče svoje “crvene linije,“ sugerišući upotrebu taktičkog nuklearnog oružja protiv američkih snaga u Siriji.

Ruska zvanična novinska agencija TASS je izvestila o šokantnim rečima Vladimira Guteneva koje je izgovorio u petak. Gutenev je prvi zamenik šefa odbora za ekonomsku politiku Državne Dume, nižeg veća ruskog parlamenta.

Getenev je rekao: “Verujem da Rusija sada mora da povuče svoje “crvene linije.“ Došlo je vreme da se razmišlja o varijantama asimetričnog odgovora SAD-u, koje sada predlažu stručnjaci i nisu namenjene samo nadoknašivanju njihovih sankcija već i da nanesu neku štetu.“

Među takvim merama, zvaničnik je naveo raspoređivanje taktičkih nuklearki, rekavši da bi Rusija trebalo “da prati primer SAD-a i da počne da raspoređuje svoje taktičko nuklearno oružje u inostranstvu.“

Iako nije jasno šta je Gutenav mislio pod “primerom SAD-a,“ u nekoliko navrata su se pojavile neproverene optužbe u kojima se navodi da su SAD i njihovi saveznici poput Izraela koristili mini nuklearne bombe na mestima poput Sirije i Jemena, koje su se ponovile i među proruskim izvorima.

Upozorenje o nuklearnim “crvenim linijama“ se pojavilo u sledećoj Gutenevoj izjavi, kako prenosi državni TASS:

“Nije tajna da se vrši ogroman pritisak na Rusiju, a to će se samo pogoršati. To ima za cilj da se nanese udarac odbrambenoj industriji, uključujući i izvoz oružja. Vidimo da Amerikanci sada govore o mogućnosti sankcija protiv zemalja koje kupuju rusko oružje… Trebalo bi da sledimo savete određenih stručnjaka, koji kažu da bi Rusija trebalo da obustavi primenu sporazuma o neširenju raketnih tehnologija, ali i da sledimo primer SAD-a i započnemo raspoređivanje našeg tektičkog nuklearnog oružja u inostranstvu. Moguće je da bi Sirija, gde imamo dobro zaštićenu vazdušnu bazu, mogla postati jedna od tih zemalja.“

On je takođe pomenuo fokusiranje da kriptovalute kako bi se zaobišli “američki pokušaju da spreče prodaju ruskog oružja i energenata,“ rekavši da bi Moskva trebalo da “razmotri mogućnost obavljanja transakcija u kriptovalutama koje su povezane sa vrednošću zlata.“

“I siguran sam da će ovo biti veoma interesantna opcija za Kinu, Indiju i druge zemlje,“ rekao je on. Prema rečima Guteneva, čitav paket ovih mera zajedno bi mogao stvoriti ozbiljan impuls u korst Rusije kada se bavi sa SAD-om i njihovim saveznicima.

“U boksu ne možete samo da izbegavate udarce, već morate i uzvratiti udarac. Naročito kada su sva pravila prekršena a sudije – kao što su STO i druge međunarodne institucije – više vole da ćute,“ objasnio je dalje Gutenev.

Govoreći o trenutnim američkim sankcijama usmerenim na rusku odbrambenu industriju, zvaničnik Dume je rekao: “Program zamene uvoza je doneo veoma dobre rezultate, pronađeni su alternativni dobavljači.“ Getenev je dodao: “Međutim, mi smo zabrinuti zbog činjenice da sankcije još uvek dobijaju zamah i da su postale na neki nečin neminovne.“

Takva retorika koja uključuje raspoređivanje nuklearki na sceni gde su američke i ruske snage već imale niz jedva izbgnutih situacija u smislu direktnog vojnog sukoba je izuzetno zabrinjavajuće, i signalizira povratak eskalirajućih strahovitih taktika i nuklearnih pretnji u stilu Hladnog rata.

Reči ruskog zvaničnika su objavljene odmah nakon što je Blumberg potvrdio u petak da je Bolton lično rekao svom ruskom kolegi Nikolaju Patruševu da je Amerika spremna da odgovori “većom vojnom silom“ od one koju je koristila protiv Damaska u prošlosti, navodeći “informacije da Asad možda planira hemijski napad u severozapadnoj provinciji Idlib.“

DŽihadistima data poslednja šansa koju će prihvatiti ako im je život mio! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Miroslav Lazanski objasnio, kako bi izgledao nuklearni rat između velikih sila!

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA