Најновије

НЕКАДА ПРЕ 80 ГОДИНА СМО БИЛИ ВЕЛЕСИЛА! И то не само по ратништву и херојству, већ...

Балкански народи су пре 80 година имали највећу стопу наталитета у Европи, али истовремено је висок био морталитет, што није утицало опет да има негативни природни прираштај, пише "Правда" на данашњи дан 1938. године.

Српска војска у Првом светском рату (Фото: Јутјуб)

Лист “Правда” пише да је наталитет балканских народа у том тренутку био два пута већи од свих осталих у Европи. На 10.000 становника годишње у Енглеској рађало се 148 деце, у Француској 160, у Швајарској 162, у Немачкој 171 , у Чехословачкој 188, а код балканских народа: у Бугарској 283, у Грчкој 289, у Југославији 308, у Румунији 328 деце.

- Ма да је морталитет код балканских народа страховито висок – креће се од 160 до 206 годишње на 10.000 становника (док код ванбалканских народа измешу 100 и 200), ипак је физиолошки прираштај балканских народа, захваљујући феноменалном наталитету, врло висок и неупоредиво већи од страних европских нација код којих се појављује поступно изумирање – наводи се у тексту.

Даље се додаје да највиши годишњи физиолошки прираштај, како се тада говорило за природни прираштај, у Европи има Југославија – 137 на 10.000 становника, “што доказује јаку виталност наше нације”. Балканске земље, с друге стране, имале су и највећи степен морталитета деце у Европи, односно смртност одојчади била је 370 одсто већа него код западних и северних европских народа. Највиши наталитет у то време, пише Правда, имале су Врбаска, Вардарска, Зетска и Приморска бановина, а најмањи у Савкој, Дунавској и Дравској. Наслво тог текста, иначе, је гласио:

- За последњих десет година у нашој земљи учињено је много на социјалној заштити деце, тако да је њихов морталитет смањен на 50 одсто.

У том погледу, истиче се, нарочито успешну акцију у овом погледу предводила је Београдска општина. Лист Правда пише да подаци показују да се са подизањем престонице у урбанистичком смислу смртност смањује, а да је тај проценат највећи забележен до тада у Европи. Наводи се у том смислу да су најкарактеристичније болести за нашу земљу, против којих се водила борба, биле маларија и болести коже. Целокупно издање може да се чита на линку Народне библиотеке. Лист Време тог 13. септембра целу насловну страну посветио је великом говору лидера Рајха Адолфа Хитлера у Нирнбергу. Он је тада рекао ако намучени Судетски Немци не дођу до свога права и помоћи да ће их добити од Немачке.

- Бог није створио седам милиона Чеха зато да муче 3,5 милиона Немаца – рекао је фирер и додао да немачки Рајх то неће даље трпети. Истовремено, објављена је и вест да је након Хитлеровог говора чехословачка влада забранила за три месеца све зборове и демонстрације. Целокупно издање може да се чита на линку Народне библиотеке. 

Српски генерал открио Слобину клетву из Хага. Погледајте ОВДЕ о чему се ради.

Извор: danas.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА