Најновије

ОВАКО ФУНКЦИОНИШЕ ШИПТАРСКА МАФИЈА: Владају тржиштем дроге, проституцијом и то није оно најгоре

Оквирно 70 одсто профита од наркотика који се продају на мало, преко дилера, на територији Европе иде у руке албанској мафији. Процењује се да дилери месечно шверцују четири до шест тона хероина чија вредност на годишњем нивоу износи две милијарде долара, пише македонски лист "Вечер".

Шиптари (Фото: Јутјуб)

Албански председник Бујар Нишани, који је на тој функцији од 2012. године, својевремено је најавио да ће да се ради на драстичном порасту илегалних активности везаних за производњу марихуане уз сарадњу са Саветом за националну безбедност. Специјалци су извршили рацију на место Решн и том приликом запленили три тоне наркотика, те ухапсили 15 особа. Тој акцији претходила је серија хапшења и полиција је на неколико локација запленила неколико тона марихуне спремне за "извоз" у Западну Европу.

Албански медиј "Њуз 24" објавио је истраживање везано за нелегалну производњу наркотика у тој земљи, а у њему је предочено да у Албанији постоје два тајна аеродрома помоћу којих се марихуана преноси у Италију. Иначе, један од пилота "пајпер" авиона који је превозио дрогу 2016. године је ухапшен у Албанији. Италијански медији у последњих годину-две Албанију називају "Канабистан", због чињенице да се канабис узгаја на стотинама хетара, а полиција је суштински немоћна да то сузбије.

Хијерархија

Међу албанским нарко-картелима, који су најпознатији у Европи, хијарархија је неприкосновена, а светски експерти процењују да чак 70 одсто активности повезаних са наркотицима вуче корене из Албаније. Сама чињеница да се тешко разбијају кланови темељи се на чврстој повезаности чланова, али и конекцијама албанске нарко-мафије са врхом европске политике, као и националним политикама појединих земаља у којима су најефикаснији попут Чешке, Пољске, Италије, Немачке, Швајцарске, Шведске, Француске, Британије, Шпаније...

Иначе, мало је познато да је један од најпознатијих атентатора "Коза Ностре" и човек заслужан за разбијање италијанске "породице", Сами Гравано - Бик, води порекло из Албаније. Најпознатији клан који се појавио у САД је клан Рудај. У октобру 2004. године, у акцији ФБИ-а ухапшена су 24 члана тог клана заједно са њиховим вођом Алеском Рудајом.

Данашњи владари нарко-картела у САД сматрају га оснивачем тамошње албанске мафије која је толико јака да је изгурала Колумбијце који су до пре шест година били неприкосновени у свету илегалне трговине наркотика. Притом, албанска нарко-мафија нема пирамидалну структуру, односно нема једну главну особу што није случај са осталим мафијама јер су оне подељене између породице и регионалних кланова који међусобно сарађују.

"Албанија је транзитна држава за шверц дроге, оружја, нелегалних миграната и фалсификоване робе", наведено је у извештају Стејт департмента из 2016. године у вези Стратегије за контролу међународне трговине дрогом.

Албанска мафија одавно не дејствује само на југу Србије, на Косову, у Црној Гори, Грчкој, Турској, Македонији, њихов утицај се шири у средишњим деловима Европе и стиже све до источних обала САД и Канаде. Извештаји српске полиције одавно већ извештавају о организованим криминалним групама на Косову које говоре о трафикингу наркотика као породичном бизнису, пише "Вечер".

Оперативни подаци светских организација за период од последњих пет година препознају четири најјача албанска клана - Кула, Абази, Борици и Брокај. Под њиховом командом је 20 фамилија са Косова које заједно дрће не само наркотике, већ и кријумчарење дроге, оружја, цигара, крађу аутомобила, проституцију, рекетирање, прање новца, уцене. Сепак, име које изазива страх и које се сматра за један од најопаснијих мафијашких кланова Албаније је део Кула. Сматра се да они контролишу трговину наркотицима из Турске.

Ко су Абази

Фамилија Абази осим дроге шверцује и оружје, а углавном послују у Италији. Клан Борици изабрао је проституцију и то им је главни пут за дистрибуцију наркотика. Група Брокај је специфична јер је састављена углавном од бивших припадника албанске тајне службе чији приоритет су њихови односи са остатком света, првенствено у оквиру царина и међу политичким круговима других земаља. Према проценама, албански дилери кријумчаре између 4 и 6 тона хероина месечно, што је сразмерно око 2 милијарде долара на годишњем нивоу. "Вечер" објашњава да су на Косову ствари подељене по регионима, те да се та правила стриктно поштују и да су кланови са најзвучнијим именима Кељеменди, Лука и Селими.

"Најпрометније" је око Пека и ту, осим поменутих фамилија, послују и кланови Ељшани и Халити чије је главно пословање усмерено према Црној Гори. Породица Китај контролише територију између Клине и Истока и функционише преко крадених возила и оружја. Најозлоглашенији клан је Сума који делује на подручју Качаника. Баве се ракетирањем и уценом, шверцом оружја и наркотика од Македоније на Косово и шире. Нас све то, они користе мање познате косовске кланове попут Суља, Агушија, Геција и Бабаљија који су задужени за Приштину, Митровицу и Ђаковицу. "Вечер" напомиње и да треба скренути пажњу на то да се на основу података прикупљених у протеклих пет година територија Косова, када је реч о организованом криминалу, је подељена у три интересне зоне - Дреница, Дукађин и Лаб.

У том случају, Дреница преко Призрена, Клине и Истока повезује Црну Гору са Македонијом и контролише је дреничка група која послује у домену трговине оружјем, креденим аутомобилима, људима, цигаретама и горивом. Та група је повезана браком са албанском, црногорском, македонском, бугарском и чешком мафијом. На територији Пећи, Дечана и Ђаковице, у области Дукађин, делује метохијска група која се бави нелегалном трговином оружјем, наркотицима, акцизном робом, краденим аутомобилима и рекетирање. Шверцована роба се дистрибуира у Македонију, југ Србије, Рашку и Црну Гору преко правца Пећ-Кула-Рожаје. Метохијска група контролише подручје Лаба преко којег се кријумчаре наркотици. Чак и уколико неки чланови буду ухапшени, клан се не распада јер је организован на неколико нивоа. Ипак, сви путеви и "пословање", од наркотика до трговине људима, завршавају на северу Албаније.

Камила

Албански нарко-картел Камила годинама је један од пет најјачих група Европе. Осим наркотика, међу њиховим главним активностима је трговина људима. У једном истраживању "Транспаренси Интернешнал" (Транспаренцy Интернатионал), за албанску трговину људима назначени су Валона, Тирана, Фјер и Скадар, те погранична места са Црном Гором, Македонијом и Грчком. Према њиховој процени, албанска мафија је само у периоду 1999.-2000. године пребацила најмање 70.000 особа у Европу и зарадила око 50 милиона долара. Албанска мафијашка нарко-мрежа простире се и на Италију, Швајцарску, Аустрију, Немачку, као и скандинавске земље. "Вечер" напомиње да су Албанци у Италији прзо потисли турске трговце наркотика и постали партнери сицилијанске, напуљске и калабријске мафије. Албанске криминалне активности у Швајцарској, на основу података тамошњих безбедносних служби, користе се за нелегално набављење "калашњикова" и "узија", финансирање ОВК итд. Седиште црне берзе за пружје иначе је било у Берну и Базелу, пише "Вечер".

Трамп прети Кини. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Божидар Спасић - Албанска мафија је имала подршку тајних служби широм целе Европе!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА