Најновије

ТАЧИ: Разграничење једини начин да се оконча сукоб. Прешево, Бујановац и Медвеђа да се прикључе Косову

Идеја о територијалном разграничењу или корекцији границе једини је начин да се оконча сукоб између Београда и Приштине, каже Хашим Тачи.

Тачи (фото: Правда)

Хашим Тачи је рекао да ће бити веома тешко постићи споразум са Београдом, чак, истиче, готово немогуће – али да он ипак "види светло на крају тунела".

"Ако сада изгубимо ову прилику и будемо чекали изборе ЕУ у мају наредне године, постоји опасност од пропасти агенде ЕУ... Приштина ће заостати у процесу приступања ЕУ и НАТО-у, па ми сада тежимо да рационализујемо тај процес са Србијом", рекао је Тачи на округлом столу на тему дијалога са Београдом "Шта значи корекција границе између Косова и Србије?".

Косовски председник каже да у том процесу неће бити говора о раздвајању или подели Косова, као и да град Митровица и Газиводе неће бити предмет тих разговора, али ће крај дијалога означити крај дугог сукоба "између две земље".

"Корекција граница не значи поделу Косова и ми нећемо дозволити Републику Српску унутар Косова", рекао је Тачи на скупу у организацији косовског Демократског института.

Сматра да међународно признање косовске независности може уследити након договора о граници Београда и Приштине.

Посвећен је, казао је, обезбеђивању међународног признања и чланства Косова у међународним организацијама.

Подсетио је да је још на самиту ЕУ и земаља Западног Балкана у Софији поново потврђено да је услов за прикључење Европској унији решавање билатералних питања са суседима, те додао да Приштина има одличне односе са Албанијом, Црном Гором и Македонијом, али да "велики договор са Србијом још није постигнут".

Његов циљ је, поновио је, да споразум са Србијом обезбеди признање косовске независности и чланство Приштине у УН, ЕУ и НАТО-у.

"Није прихватљиво поређење са БиХ"

Тачи је поручио да им је намера да Прешево, Бујановац и Медвеђу придруже Косову.

Ипак, како је рекао, није толико наиван да мисли да ће разграничење укључити само "Долину".

"Знам да је реч о 400 квадратних километара територије границе. Али, о поделама не говоримо, то питање није стављено на сто. Радићемо на демаркацији, а грађани ће на референдуму одлучити да ли се са тим слажу или не", рекао је Тачи.

Косовски председник је рекао и да поређење Косова са БиХ није прихватљиво, јер "Косово и Србија разговарају као две суверене земље".

"Ми идемо напред, радићемо, а на крају ће грађани на референдуму рећи да ли су професионалци или противници. Грађани су ти који ће потписати споразум са Србијом", рекао је Тачи.

ОВДЕпогледајте шта је Дачић рекао о КиМ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Забрањени спот о томе како је Вучић мењао ставове о Косову и Метохији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА