Најновије

АМЕРИ КРЕЋУ У НОВИ РАТ! СВЕ ЈЕ СПРЕМНО! Могући снажни ваздушни удари, а онда...

Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је да је председник САД Доналд Трамп вољан да поново предузме акције у Сирији. Ова одлука долази у време када САД припремају своје трупе за повлачење, за које Помпео каже да ће се наставити упркос критикама.

Америчка војска у Сирији (Фото: Јутјуб)

Помпео је додао да ће Сједињене Америчке Државе повући своје трупе из Сирије настављајући да завршавају борбу против терориста Исламске државе (ИД). Он сматра да је Америка “сила добра” на Блиском истоку и да, када се Америка повуче, следи хаос.

- Претња радикалног исламског тероризма је стварна. ИД наставља, ми се боримо против њих у многим деловима земље. Наша посвећеност наставку спречавања раста ИД-а је стварна. Наставићемо то. Урадићемо то, на неки начин, на једном одређеном месту — Сирији — другачије. Сједињене Америчке Државе, председник (Доналд) Трамп, донели су одлуку да се трупе повуку. Учинићемо то - рекао је Помпео на конференцији за медије у Египту.

Он је нагласио да ће САД наставити да врше ваздушне нападе на Блиском истоку са појавом мета.

- Наши ваздушни напади наставиће се са појавом мета - рекао је Помпео.

Он је додао да ће Вашингтон остати стабилан партнер на Блиском истоку.

Медији су у децембру јавили да је Трамп наредио Пентагону да развије план за повлачење око половине од 14.000 америчких војника из Авганистана, што се поклопило са председниковом најавом да ће 2.000 америчких војника напустити Сирију. Према подацима америчких званичника, повлачење америчких трупа трајаће између 60 и 100 дана.

Међутим, неколико америчких званичника критиковало је Трампову одлуку о повлачењу трупа из Сирије што је резултирало са две оставке — америчког министра одбране Џејмса Матиса, који је објавио да се његово гледиште више не поклапа са Трамповим, и Брета Мекгурка, специјалног изасланика председника за америчку коалицију у Сирији.

Сиријска војска шаље трупе према Идлибу. Погледајте ОВДЕ због чега је Дамаск донео ту одлуку.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мајк Помпео у посети Јордану

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА