Најновије

НАСА САТЕЛИТИ СВЕ ОТКРИЛИ: Ево на ком је месту Србија по броју пожара у Европи!

Сензори сателита НАСА за детекцију ватре најновије генерације регистровали су у протеклих десет дана (од 20. до 27. октобра) чак 3.769 вероватних пожара у Србији, углавном на територији Војводине. То је драматично више у односу на друге земље региона и Европе. У Мађарској је у истом периоду забележено 182 пожара, у Румунији 1.876, а у Бугарској 641.

Пожар (Фото: pixabay. com)

Статистика портала за глобално осматрања шумских пожара "Global Forest Watch Fires" при америчком Институту за светске ресурсе увезана је са специјализованим системом НАСА за детекцију пожара FIRMS (Fire Information for Resource Management Systems). Према њиховим подацима сателити америчке свемирске агенције у Србији су од 20. до 27. октобра уочили 3.769 вероватних пожара користећи сензоре најновије генерације VIIRS. Сателити са сензорима старије генерације MODIS  уочили су 1.159 локација захваћених ватром.

Стари и нови сателитски сензори НАСА збирно су највише забележили пожара у јужнобанатском округу - чак 1 930. У средњебанатском округу уочено је 685, у сремском 646, а у јужнобачком 509 пожара. Неславни рекордер је територија општине Панчево са 475 уочених пожара, затим следи Ковачица са 470, Алибунар 431, Зрењанин 265, Сремска Митровица 228, Ковин 196, Нова Црња 170, Вршац 153, Сечањ 138 и Рума са 127 пожара.

Сателити НАСА за глобалну детекцију пожара два пута дневно обилазе земљину куглу и бележе нове податке због чега се информације о пожарима сматрају ажурираним "у скоро реалном времену".

„Панцир-С1“ показао моћ својих топова! Више о томе ОВДЕ.

Извор: balkansec.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА