Најновије

ДЕМОКРАТЕ ЈОШ НИСУ ПРЕЛОМИЛЕ! Божовић: О бојкоту или изласку на изборе после разговора са ЕУ

Балша Божовић, посланик Демократске странке (ДС) пред најављен долазак делегације Европске Уније која ће посредовати у дијалогу између власти и опозиције наредне недеље, каже да ће та странка о бојкоту дефинитивно одлучити после разговора са европским представницима.

Балша Божовић (Фото: Јутјуб)

“Опет, зависи и од разговора које будемо имали са представницима ЕУ. Желимо да видимо шта они сматрају као време потребно да би се неке ствари промениле, а онда и спровеле у дело. Да ли је то одлагање избора, да ли није одлагање... то нам је секундарна ствар. Прва ствар нам је да видимо шта они имају да кажу на све оно што смо ми говорили свих ових година уназад. И какве су гаранције спремни да дају, с обзиром да не постоји поверење између власти и опозиције", рекао је Балша Божовић.

Према Божовићу, битно је да схватимо да се сваки систем у Србији мења на председничким изборима, што смо видели и 2012. и 2002. године. У том смислу, он верује да је 2022. година добра позиција за једног кандидата који би могао да се нађе у другом кругу и “представља незадовољну Србију ониме што је урадио Александар Вучић”.

Први састанак Међупартијског дијалога у Скупштини Србије коме посредује Европски парламент одржаће се 9 и 10. октобра у Београду, а разговорима ће посредовати Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн, преносе медији у Београду.

Тема дијалога биће изборни услови, надзорна тела, медији, улога РЕМ и РТС, гласачки спискови и финансирање кампања.

Састанак Међупартијског дијалога у Скупшини Србије требало би да буде прва од три рунде дијалога у овом формату, који би се одржали до краја ове године, а који би за тему имали кључна питања за поправљање услова за паралментарне изборе у Србији 2020. године.

Наредна фаза дијалога уз посредовање Европског парламента односила би се на дугорочно поправљање политичке атмосфере, пракси и процедура у Парламенту Србије.

Предлог председавајућег Спољнополитичким одбора Европског парламента Дејвида Мекалистера за прву рунду дијалога је да се у пет сесија разговара о изборним условима и надзорним телима, медијима и улози РЕМ и РТС, обуци гласача и транспрентоности гласачких спискова и финасирању кампања.

На састанке су позвани сви лидери политичких група у пратњи једног представника странке или политичког саветника.

Током дискусије о свакој од наведених тема политичке групе ће добити реч по алфабетском реду у трајању од пет минута, док би Флекенштајн и Кукан на крају сваке од сесија требало да сумирају области консензуса и представе их на крају рунде дијалога.

Из Европског парламента затражили су и да састанци буду затворени за медије, а да се учесници придржавају правила да не именују изворе са разговора.

Прочитајте ОВДЕ како је Марко Ницовић уздрмао Србију.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА