Најновије

АМЕРИКАНАЦ ЋЕ ЛУПИТИ ШАКОМ О СТО! Трампов човек доноси решење за косовски проблем! Да ли ће Вучић и Тачи бити задовољни Гренеловом понудом?

Само неколико недеља откако је Метју Палмер именован за специјалног представника САД-а за Западни Балкан, из Беле куће стиже појачање – Доналд Трамп именовао је Ричарда Гренела за специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине.

Ричард Гренел (Фото: Јутјуб)

Његов задатак могао би да буде убрзавање решења косовског питања по угледу на македонско-грчки споразум, сматрају аналитичари.

"Амбасадор Гренел је познат по блиским везама са Џоном Болтоном, првим бившим саветником Трамповим за националну безбедност, који је био међу првима који је дао подршку идеји разграничења, размени територија, подела, како год то дефинисали, а то је идеја која и српском председнику веома лежи на срцу, тако да, у овом тренутку и Вучић и Тачи могу да буду задовољни именовањем Гренела", оценио је Бошко Јакшић, спољнополитички аналитичар.

Именовање једног од главних Трампових сарадника само два дана пред косовске изборе сигнал је наклоности Америке одређеној врсти решења, додаје Јакшић.

И новинарка Љиљана Смајловић мисли да то није случајност.

"Изгледа да су мало пожурили са тим јер је неко рекао - чекај, овима иду избори, како да пошаљемо поруку да ми навијамо за Весељија и Тачија. Дакле, овде Вашингтон се уплиће активније него до сада, Гренел је много важнији човек од Матјуа Палмера и онда, кад се већ толико инвестирамо у то да барем благовремено пошаљемо поруку на изборима ко је нама ту дражи", мишљења је Смајловић.

На каквог саговорника Београд и Приштина могу да рачунају? Сличног Трампу, уколико је судити према томе како се показао до сада као амбасадор у Немачкој, сматра новинар Дојче Велеа Немања Рујевић.

"Вероватно је то човек који ће лупати шаком од сто, ако Метју Палмер то није. Такође, потпуно је нејасно чему сада Гренел, када је Палмер већ именован од Стејт Департмента као изасланик за Западни Балкан и моја претпоставка би била да су то супротстављене мере, а не, како кажу сад из Вашингтона, да ће они радити заједно", сматра Рујевић.

Иако су у Бриселу исказали задовољство због тога што ће Америка и Европа на заједничком фронту радити на решењу косовског проблема, предстоји нам нека врста "дипломатског пеглања", сматра аналитичар Бошко Јакшић и додаје - да ли ће због супротних идеја доћи до конфликта на релацији Вашингтон – ЕУ, или ће она прихватити некакву идеју о разграничењу, резултат ћемо имати релативно брзо - за пола године или максимум годину дана.

Прочитајте ОВДЕ како је Српска листа прошла на изборима на КиМ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА