Најновије

УЗ ПУТИНА СТАЈЕ ПОЛА СВЕТА! Руски председник најавио крај америчке хегемоније кроз овај савез! Већ има огромну подршку!

Руски председник Владимир Путин на путу је да крунише своју еру на самиту БРИКС-а (Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужна Африке), чије чланице су поставиле пред собом велики циљ – да сарадњом војним и политичким јачањем и преузимањем више од половине светске економије уклоне америчку хегемонију, од које су многи народи, па тако и српски, страдали после распада Совјетског Савеза.

Председник Русије Владимир Путин (Фото: kremlin. ru)

Ова организација никоме ништа не намеће и понаша се без блоковске дисциплине. Овог пута, у Рио де Жанеиру своде рачуне првих 10 година заједничког рада у интересу глобалне стабилности и безбедности.

Петорица председника и премијера разматраће међусобне, регионалне и светске проблеме. Владимир Путин дошао је с тачно одређеним задацима. Мимо заједничког састанка, медијски најпривлачнији је онај с кинеским колегом Си Ђинпигом с ког су стигла само формална уверавања о успону међусобних трговачких и политичких односа.

Узде за долар

Уосталом њих двојица су у сталном контакту, а Путин се и с индијским премијером Нарендром Модијем срео пре два месеца у Владивостоку. Он је и председника Јужне Африке Сирила Рамафорсу и Бразила Жаира Борсонара позвао да учествује на економским форумима у Владивостоку и Санкт Петербургу.

Кључна тема свих тих разговора, од које Америка има највише разлога за забринутост, само је увод у председавање Русије овом организацијом наредне године. Њу је открила руска државна корпорација за развој ВЕБ и односи се на рушење светске владавине америчког долара. Директор ВЕБ-а Игор Шувалов најавио је започињање процеса међусобне трговине земаља БРИКС-а у националним валутама. И за ово је Вашингтон сам себи крив, јер је Шувалов као разлоге навео пре свега санкциони притисак који тренутно највише трпе Русија и Кина, али и остали могу у сваком тренутку доћи у исту ситуацију.

Заобилажење санкција

– Морамо да подржавамо своје валуте и трговину и ова тема ужива широку подршку (земаља БРИКС) – кратко је објаснио Шувалов.

Уочи самита исто упозорење објавио је „Економик тајмс“, који је навео да Русија Индија и Кина раде на стварању замене за светски (амерички) међубанкарски систем СЊИФТ којим се електронски обављају плаћања, трговина, преносе хартије од вредности и остало. Америка је већ претила искључењем из овог система, па је Русија направила свој ком ће се придружити индијска и кинеска финансијска инфраструктура, а иста могућност биће понуђена и Бразилу и Јужној Африци како би све земље међусобно могле да тргују без долара.

Трка за Африку

Уочи самита у Бразилу, у Сочију је одржан економски форум Русија – Африка током ког су потписани уговори вредни око 11 милијарди евра. Москва се нада да ће у наредним годинама удвостручити испоруке прехрамбених производа у афричке земље. Портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова потом је објавила почетак трке за Африку.

Јужноафрички председник Сирил Рамафоса на самиту је позвао и друге земље БРИКС-а да улажу у овај континент.

– Кључне земље светске економије суочене су с успоравањем привредног раста и клоне се отвореног и уређеног система глобалне трговине. Убеђен сам да земље БРИКС-а могу да се изборе с тим изазовом – сматра афрички Рамафоса.

Банка

Нова банка развоја БРИКС-а отвориће у Москви регионални центар за Евроазију. Председник ове банке, Индијац Кундапур Ваман Каматх објаснио је у Бразилији да ће по потреби пословнице бити отворене и у другим градовима региона.

Основни задатак банке је финансирање развојних и инфраструктурних пројеката чланица БРИКС-а, али и земаља у развоју. Колика је њена моћ говори и податак да је банка само у фебруару разместила 448 милиона долара панда-бонда на банкарском тржишту Кине.

Реактори за све

Владимир Путин је изнео и конкретне предлоге учесницама самита.

– Сарадња у области морнодопске атомске енергије. Он је образложио да Русија већ активно сарађује с Индијом и Кином и предложио узајамно корисне пројекте осталим чланицама. Притом, РОСАТОМ заузима више од 50 одсто светског тржишта (електране, медицинска опрема, научно-истраживачки и реактори за ледоломце и друге бродове и сл.), док је главни конкурент, амерички Вестингхаус пре две године предао папире за банкрот.

– Пренос руских технологија. Путин је нарочито истакао информатичке технологије за увећање садејства у информатици и телекомуникацијама.

– Такође, спремни смо да предамо технологије за размену информација међу средњим и малим предузећима: податке о роби, пошиљкама, услугама и потенцијалним пословним партнерима – рекао је Путин.

Шта су то Руси уградили на своје бродове на Црном мору, сазнајте ОВДЕ!

Извор: vesti-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА