Najnovije

UZ PUTINA STAJE POLA SVETA! Ruski predsednik najavio kraj američke hegemonije kroz ovaj savez! Već ima ogromnu podršku!

Ruski predsednik Vladimir Putin na putu je da kruniše svoju eru na samitu BRIKS-a (Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južna Afrike), čije članice su postavile pred sobom veliki cilj – da saradnjom vojnim i političkim jačanjem i preuzimanjem više od polovine svetske ekonomije uklone američku hegemoniju, od koje su mnogi narodi, pa tako i srpski, stradali posle raspada Sovjetskog Saveza.

Predsednik Rusije Vladimir Putin (Foto: kremlin. ru)

Ova organizacija nikome ništa ne nameće i ponaša se bez blokovske discipline. Ovog puta, u Rio de Žaneiru svode račune prvih 10 godina zajedničkog rada u interesu globalne stabilnosti i bezbednosti.

Petorica predsednika i premijera razmatraće međusobne, regionalne i svetske probleme. Vladimir Putin došao je s tačno određenim zadacima. Mimo zajedničkog sastanka, medijski najprivlačniji je onaj s kineskim kolegom Si Đinpigom s kog su stigla samo formalna uveravanja o usponu međusobnih trgovačkih i političkih odnosa.

Uzde za dolar

Uostalom njih dvojica su u stalnom kontaktu, a Putin se i s indijskim premijerom Narendrom Modijem sreo pre dva meseca u Vladivostoku. On je i predsednika Južne Afrike Sirila Ramaforsu i Brazila Žaira Borsonara pozvao da učestvuje na ekonomskim forumima u Vladivostoku i Sankt Peterburgu.

Ključna tema svih tih razgovora, od koje Amerika ima najviše razloga za zabrinutost, samo je uvod u predsedavanje Rusije ovom organizacijom naredne godine. NJu je otkrila ruska državna korporacija za razvoj VEB i odnosi se na rušenje svetske vladavine američkog dolara. Direktor VEB-a Igor Šuvalov najavio je započinjanje procesa međusobne trgovine zemalja BRIKS-a u nacionalnim valutama. I za ovo je Vašington sam sebi kriv, jer je Šuvalov kao razloge naveo pre svega sankcioni pritisak koji trenutno najviše trpe Rusija i Kina, ali i ostali mogu u svakom trenutku doći u istu situaciju.

Zaobilaženje sankcija

– Moramo da podržavamo svoje valute i trgovinu i ova tema uživa široku podršku (zemalja BRIKS) – kratko je objasnio Šuvalov.

Uoči samita isto upozorenje objavio je „Ekonomik tajms“, koji je naveo da Rusija Indija i Kina rade na stvaranju zamene za svetski (američki) međubankarski sistem SNJIFT kojim se elektronski obavljaju plaćanja, trgovina, prenose hartije od vrednosti i ostalo. Amerika je već pretila isključenjem iz ovog sistema, pa je Rusija napravila svoj kom će se pridružiti indijska i kineska finansijska infrastruktura, a ista mogućnost biće ponuđena i Brazilu i Južnoj Africi kako bi sve zemlje međusobno mogle da trguju bez dolara.

Trka za Afriku

Uoči samita u Brazilu, u Sočiju je održan ekonomski forum Rusija – Afrika tokom kog su potpisani ugovori vredni oko 11 milijardi evra. Moskva se nada da će u narednim godinama udvostručiti isporuke prehrambenih proizvoda u afričke zemlje. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova potom je objavila početak trke za Afriku.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa na samitu je pozvao i druge zemlje BRIKS-a da ulažu u ovaj kontinent.

– Ključne zemlje svetske ekonomije suočene su s usporavanjem privrednog rasta i klone se otvorenog i uređenog sistema globalne trgovine. Ubeđen sam da zemlje BRIKS-a mogu da se izbore s tim izazovom – smatra afrički Ramafosa.

Banka

Nova banka razvoja BRIKS-a otvoriće u Moskvi regionalni centar za Evroaziju. Predsednik ove banke, Indijac Kundapur Vaman Kamath objasnio je u Braziliji da će po potrebi poslovnice biti otvorene i u drugim gradovima regiona.

Osnovni zadatak banke je finansiranje razvojnih i infrastrukturnih projekata članica BRIKS-a, ali i zemalja u razvoju. Kolika je njena moć govori i podatak da je banka samo u februaru razmestila 448 miliona dolara panda-bonda na bankarskom tržištu Kine.

Reaktori za sve

Vladimir Putin je izneo i konkretne predloge učesnicama samita.

– Saradnja u oblasti mornodopske atomske energije. On je obrazložio da Rusija već aktivno sarađuje s Indijom i Kinom i predložio uzajamno korisne projekte ostalim članicama. Pritom, ROSATOM zauzima više od 50 odsto svetskog tržišta (elektrane, medicinska oprema, naučno-istraživački i reaktori za ledolomce i druge brodove i sl.), dok je glavni konkurent, američki Vestinghaus pre dve godine predao papire za bankrot.

– Prenos ruskih tehnologija. Putin je naročito istakao informatičke tehnologije za uvećanje sadejstva u informatici i telekomunikacijama.

– Takođe, spremni smo da predamo tehnologije za razmenu informacija među srednjim i malim preduzećima: podatke o robi, pošiljkama, uslugama i potencijalnim poslovnim partnerima – rekao je Putin.

Šta su to Rusi ugradili na svoje brodove na Crnom moru, saznajte OVDE!

Izvor: vesti-online. com

Bonus video

Evo kako da besplatno nabavite oružje ! - Darko Božić

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube