Најновије

ОВАЈ БРОЈ ЈЕ НОВА МЕТА СРПСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ: Разлика између земаља које признају и не признају тзв. Косово је тесна!

Признање независности тзв. Косова до сада је званично повукло 16 земаља. Годину дана од претходног истраживања у овој групи нашло се укупно шест нових држава, а последња је Гана која је признање повукла током протекле недеље.

Mинистар спољних послова Србије Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Од укупно 193 суверених држава које су чланице Уједињених нација, пре тачно годину дана 101 земља била је на списку оних које су признале тзв. независно Косово, 89 држава је било против независности, док су три земље биле неодлучне. Ситуација се, међутим, променила.

Годину дана касније, након бројних дипломатских потеза обе стране, неулажења тзв. Косова у Интерпол, стављања на снагу такси од стране Приштине на српску робу, али и сталне борбе моћи између истока и запада на овом простору, скор се променио: 98 земаља и даље признаје тзв. Косово, док је 95 држава против независности, судећи по подацима који су доступни јавности.

Шта се десило у међувремену?

Три земље нису имале одређен статус у признавању тзв. Косова као државе - Соломонска острва, Централноафричка Република и Оман. У тој борби за годину дана Соломонска острва су повукла признање, Централноафричка Република је обавестила нотом да не признаје Косово, док се Оман определио за другу страну и признао независност.

Недуго затим, крајем прошле године њима су се придружио и Мадагаскар, док је почетак 2019. обележило повлачење признања од стране државе Палау.

Након тога, Того и Гана учиниле су исто, што чини укупно 16 земаља које су повукле признање независност тзв. Косова.

Бројка "97"

Циљ Србије, који није скриван од јавности и који је у неколико наврата и помињао министар спољних послова Србије Ивица Дачић јесте да да број држава које су признале тзв. Косово током ове године падне испод 100, што се и догодило.

Међутим, сада је постављена нова мета - да број признања падне испод 97, што би значило да онда у укупном скору тзв. Косово признавало мање сталних чланица у УН него што је оних које су против.

Отворено је питање, међутим, да ли је ова листа потпуно тачна. Наиме, дешавало се у ранијем периоду да поједина признања за која се мислило да су “запечаћена” заправо то нису била, односно да нису постајала адекватна документа у датим земљама која би потврђивала да та земља заправо признаје тзв. Косово, иако је то Приштина тврдила.

Исто тако, у овом тренутку није потпуно извесно да ли је нека од земаља, ипак, донела одлуку да призна тзв. Косово, а да у то нема увид. Наиме, у Министарству спољних послова припрема се коначна листа на којој би требало да се нађе прецизан пресек стања у овом тренутку.

“Њима се не свиђа што рушимо њихов концепт да је све решено, да је тзв. Косово држава, иако нигде није постављен услов да се одустане од повлачења независности. Они хоће да ми одустанемо, а они да наставе рад на признавању... Сада је број земаља чланица УН које су признале тзв. Косово испод 100, још утврђујемо тачан број и требало би ускоро да имамо коначну цифру. Циљ Београда је да број земаља које признају Приштину падне испод 97, што је мање од половине чланица УН”, рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Прочитајте ОВДЕ шта је Расим Љајић рекао за “мали Шенген”.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА