Najnovije

OVAJ BROJ JE NOVA META SRPSKE DIPLOMATIJE: Razlika između zemalja koje priznaju i ne priznaju tzv. Kosovo je tesna!

Priznanje nezavisnosti tzv. Kosova do sada je zvanično povuklo 16 zemalja. Godinu dana od prethodnog istraživanja u ovoj grupi našlo se ukupno šest novih država, a poslednja je Gana koja je priznanje povukla tokom protekle nedelje.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

Od ukupno 193 suverenih država koje su članice Ujedinjenih nacija, pre tačno godinu dana 101 zemlja bila je na spisku onih koje su priznale tzv. nezavisno Kosovo, 89 država je bilo protiv nezavisnosti, dok su tri zemlje bile neodlučne. Situacija se, međutim, promenila.

Godinu dana kasnije, nakon brojnih diplomatskih poteza obe strane, neulaženja tzv. Kosova u Interpol, stavljanja na snagu taksi od strane Prištine na srpsku robu, ali i stalne borbe moći između istoka i zapada na ovom prostoru, skor se promenio: 98 zemalja i dalje priznaje tzv. Kosovo, dok je 95 država protiv nezavisnosti, sudeći po podacima koji su dostupni javnosti.

Šta se desilo u međuvremenu?

Tri zemlje nisu imale određen status u priznavanju tzv. Kosova kao države - Solomonska ostrva, Centralnoafrička Republika i Oman. U toj borbi za godinu dana Solomonska ostrva su povukla priznanje, Centralnoafrička Republika je obavestila notom da ne priznaje Kosovo, dok se Oman opredelio za drugu stranu i priznao nezavisnost.

Nedugo zatim, krajem prošle godine njima su se pridružio i Madagaskar, dok je početak 2019. obeležilo povlačenje priznanja od strane države Palau.

Nakon toga, Togo i Gana učinile su isto, što čini ukupno 16 zemalja koje su povukle priznanje nezavisnost tzv. Kosova.

Brojka "97"

Cilj Srbije, koji nije skrivan od javnosti i koji je u nekoliko navrata i pominjao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić jeste da da broj država koje su priznale tzv. Kosovo tokom ove godine padne ispod 100, što se i dogodilo.

Međutim, sada je postavljena nova meta - da broj priznanja padne ispod 97, što bi značilo da onda u ukupnom skoru tzv. Kosovo priznavalo manje stalnih članica u UN nego što je onih koje su protiv.

Otvoreno je pitanje, međutim, da li je ova lista potpuno tačna. Naime, dešavalo se u ranijem periodu da pojedina priznanja za koja se mislilo da su “zapečaćena” zapravo to nisu bila, odnosno da nisu postajala adekvatna dokumenta u datim zemljama koja bi potvrđivala da ta zemlja zapravo priznaje tzv. Kosovo, iako je to Priština tvrdila.

Isto tako, u ovom trenutku nije potpuno izvesno da li je neka od zemalja, ipak, donela odluku da prizna tzv. Kosovo, a da u to nema uvid. Naime, u Ministarstvu spoljnih poslova priprema se konačna lista na kojoj bi trebalo da se nađe precizan presek stanja u ovom trenutku.

“NJima se ne sviđa što rušimo njihov koncept da je sve rešeno, da je tzv. Kosovo država, iako nigde nije postavljen uslov da se odustane od povlačenja nezavisnosti. Oni hoće da mi odustanemo, a oni da nastave rad na priznavanju... Sada je broj zemalja članica UN koje su priznale tzv. Kosovo ispod 100, još utvrđujemo tačan broj i trebalo bi uskoro da imamo konačnu cifru. Cilj Beograda je da broj zemalja koje priznaju Prištinu padne ispod 97, što je manje od polovine članica UN”, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Pročitajte OVDE šta je Rasim LJajić rekao za “mali Šengen”.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube