Најновије

СВЕТ СЕ ТРЕСЕ ПОСЛЕ МАКРОНОВИХ ИЗЈАВА: НАТО на самрти, Европа на ивици понора! Француз никад жешће оплео по Америци!

Француски председник Емануел Макрон оценио је у интервјуу за британски "Економист" да је НАТО на самрти, а да се Европа налази на ивици понора.

Емануел Макрон (Фото: Јутјуб)

Макрон је упозорио чланице европске земље да се више не могу ослонити на САД, односно да се од Америке више не може очекивати да ће стати у одбрану земаља чланица НАТО-а.

"Оно што тренутно пролазимо може се описати као мождана смрт НАТО-а. Европа се налази на ивици понора", казао је Макрон.

"Више не постоји никаква координација у доношењу стратешких одлука између САД-а и савезника у НАТО-у. Никаква. Имамо некоординирану агресивну акцију једне чланице НАТО-а, Турске, у подручју у којем су угрожени наши интереси", устврдио је Макрон.

Он је додао да Европа мора да почне да стратешки размишљати о самој себи као о геополитичкој сили.

У противном Европа више неће контролисати властиту судбину, рекао је Макрон.

Макрон је додао да су до сада Америка и Европа делиле интересе, те да се он неуморно трудио да одржи добре односе с председником Доналдом Трампом.

Али, сматра он, Америка први пут има председника који "не дели нашу идеју о европском пројекту" и да су, чак и ако Трамп не победи на следећим изборима, историјске тековине учиниле своје и раздвојиле старе савезнике.

Макрон је у једносатном интервјуу за "Економист" који се водио у Јелисејској палати рекао и да се "Европа мора пробудити".

На питање да ли верује у ефективност НАТО-овог члана 5, односно о идеји да ће у случају напада на једну чланицу НАТО-а све остале земље чланице прискочити у помоћ, што пак многи аналитичари сматрају главним средством одвраћања напада на чланице НАТО-а, Макрон је одговорио:

"Не знам. Али шта ће члан 5 значити сутра?".

Прочитајте ОВДЕ на шта личи наводно америчко повлачење из Сирије.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА