Најновије

ГРЧКИ БОРБЕНИ АВИОН МИРАЖ НАПАО ТУРСКИ БРОД! Ракета Егзоцет спремна за паљбу! (ФОТО/ВИДЕО)

Летелице типа Мираж-2000 Хеленског ратног ваздухопловства су "закључале" ракетама "Егзоцет" турски ратни брод, а као доказ за то се наводе фотографије из самог кокпита које су се појавиле на интернету.

Борбени авиони Мираж (Фото: Јутјуб)

На фотографијама се види ХУД (индикатор на кациги пилота), а као доказ да је у питању Мираж-2000 наводи се карактеристична цев за допуну горива на носу летелице. На истим фотографијама се види како је брод "локован", а највероватније је у питању турска фрегата. На левој страни ХУД-а видимо ознаку "М39", што представља антибродске ракете АМ-39 Егзоцет - наводи угледни часопис Авиатионист.

Односи између Анкаре и Атине су на великој провери пошто је Турска одобрила бушење морског дна за нафтом у близини обала Кипра. Те тензије је потврдио и недавни сусрет Ердогана и премијера Киријакоса Мицотакиса у оквиру самита НАТО-а у Лондону, после кога је само неодређено констатовано да постоје проблеми који оптерећују односе две суседне земље и да их треба решавати.

Анкара је прошле године блокирала грчка подводна истраживања источно од Кипра које је организовала легална влада у Никозији, члан УН и ЕУ. У међувремену Анкара је у спорно подручје упутила своје бродове који сада трагају за нафтом и гасом под изговором да то подводно благо подједнако припада и турској мањини која је на северу острва прогласила непризнату државу. Тај потез Анкаре наишао је на осуду у ЕУ која прети да ће против Турске предузети санкције уколико настави да угрожава суверена права међународно признате земље - Републике Кипар.

У влади у Никозији кажу да та природна налазишта припадају свим грађанима Кипра, али тек када се две заједнице - грчка и турска - поново уједине и створе јединствену државу. Али, преговори о поновном уједињењу који се са прекидима деценијама воде под покровитељством УН тапкају у месту и две стране скоро две године не могу да се нађу за истим столом. Генерални секретар светске организације Антонио Гутерес сада покушава да убеди лидере две заједнице да наставе дијалог, али питање је како ће они реаговати после најновијих неспоразума Анкаре и Атине.

Eгзосет (Летећа риба) је противбродски пројектил који су дизајнирале француске фабрике Nord Aviaton и Aérospatiale, а њиховим спајањем је започела заједничка производња. Данас ракете производи европски конгломерат МБДА чији члан је и Aérospatiale.

Ракете се могу лансирати са ратних бродова (ММ38), подморница (СМ39), војних ловаца и хеликоптера (АМ39), као и са лансера са обале (ММ40). Овај пројектил је упоредив са америчким Харпуном, шведским РБС-15, руским Кх-35, кинеским Ц-802 и британским Си Иглом.

Најпре је развијена верзија ММ38 која је намењена јуришним операцијама малих и средњих ратних бродова (патролни чамци, фрегате, корвете и разарачи). Њихов задатак био је да оствари што више успешних погодака на веће бродове, нпр. носаче авиона. Током прве половине лета били су навођени инерцијским навигационим системом, након чега се активира активно радарско навођење до самог циља и удара. "Егзосет" користи ниску висину лета, најчешће метар до два изнад морске површине како би био изван радарског домета с циљем да противник не открије долазни удар али и због заштите од одбрамбених противмера. Ракета постаје уочљива тек на удаљености од 6.000 метара што оставља мало времена за реакцију и обрану.

Пројектиле покреће мотор на чврсто гориво и имају максимални домет од 70 км (38 нми). Верзија ММ40 из Блока 3 развијени су новији бустер мотори на круто гориво и турбомлазни мотори с којима је повећан домет на више од 180 км (97 нми).

Ракете су коришћене у Фолкландском и Иранско-ирачком рату, а најпознатија акција у којој је употребљено ово оружје је потопљавање британског разарача "Шефилд" 4. маја 1982. године. Брод је потопљен од стране пилота Аргентинске морнарице који су летели на апаратима Супер-Етендард.

Мираж 2000 (франц. Mirage 2000) је француски вишенаменски, ловачко-пресретачки борбени авион са једним турбомлазним мотором. Развила га је компанија Дасо Авијасион (фр. Dassault Aviation) крајем 1970-их, за потребе француског ратног ваздухопловства. Произведен је у више различитих варијанти. Варијанте укључују Мираж 2000Н и Мираж 2000Д (за нуклеарни напад), Мираж 2000-5 и неколико варијанти за извоз. Произведено је око 600 примерака. Мираж 2000, поред француског, налази се још у ваздухопловствима 8 других земаља.

Значај Мираж 2000 била су ниско постављена делта крила. Авион је имао и четири "ваздушне кочнице", по две на сваком крилу. Оне су постављене на врху крила,веома слично као и код Мираж ИИИ. Пилоту је то омогућавало да задржи контролу при већим нападним угловима. Неутрална тачка била је постављена испред центра гравитације авиона дајући пилоту опуштену стабилност како би се повећала манаварска способност. Приликом кочења авион примењује угљеничне кочнице. Као и код других ловаца, слеће на задње двоструке точкове и служи се падобраном из репа као кочницом (изнад издувне цеви авиона). На предњем делу авиона, с десне стране испред кокпита, налази се цев за допуну горивом током лета.

Мираж 2000 опремљен је с два "ДЕФА 554" (данас ГИАТ 30мм) револверска топа од којих сваки има по 125 метака. Може се одредити брзина паљбе од 1200 или 1800 метака по минути. Сваки метак тежи 275 грама те може постићи брзину од 800 км/х.

Мираж такође може носити и следеће наоружање:

"АМ39 Егзосет" противбродски пројектил
"АС-30Л" ласерски навођени пројектил
"АСМП" нуклеарни пројектил

Такође у расположивом арсеналу Миража, могу се употребљавати и девет "Мк.82" бомби.

У ваздушној борби изнад Егејског мора 8. октобра 1996. Грчки Мираж 2000 је оборио турски Ф-16Д. Грчка успешно користи Мираж 2000 као ловце-пресретаче против турских Ф-16 који свакодневно нарушавају ваздушни простор Грчке републике, а у свом наоружању имају укупно 44 апарата овог типа.

Руски конвој ушао у ослобођену престоницу Исламске Државе! Више о отме прочитајте ОВДЕ!

Извор: Медији

 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА