Најновије

НАШЛИ СПАС: Пентагон наоружава Црногорце! Погледајте шта Американци шаљу у Подгорицу (ВИДЕО)

Америчка компанија "Ошкош" завршиће лакооклопна возила (ЈЛТВ) за Црну Гору до 31. јануара 2021. године, саопштио је Пентагон. Након што Црна Гора буде опремљена ЈЛТВ возилима, постаће четврта чланица НАТО-а која је користила ову врсту наоружања.

Лакооклопна возила стижу у Црну Гору (Фото: Јутјуб)

У делу који се односи на склопљене уговоре, Пентагон је објавио да је са водећом америчком компанијом за производњу тактичких камиона и лакооклопних возила "Ошкош" склопљен уговор вредан 803 милиона евра за набавку 2.721 оклопно возило и 16.714 пакета резервних делова.

Од тога ће Црној Гори, како је раније договорено са "Ошкош" компанијом, Црној Гори бити испоручено 67 возила.

Нова измена уговора укључује продају војне опреме Црној Гори - објавило је америчко министарство одбране.

Министарство одбране Црне Горе 23. октобра потписало је уговор за набавку 67 ЈЛТВ. Првих 20 комада ући ће у наоружање Војске Црне Горе (ВЦГ) у другој половини 2020. године, а сви примерци стићи ће из фабрике у Војску Црне Горе до 2023. године.

Након што Црна Гора буде опремљена ЈЛТВ возилима, постаће четврта чланица НАТО-а која је користила ову врсту наоружања. До сада су уговоре са "Ошкошом" склопиле Литванија, Велика Британија и Словенија.

Набавком ових возила две пешадијске чете Војске Црне Горе биће у потпуности опремљене са возилима последње генерације.

Ова возила ће бити опремљена системом везе и даљински управљивим оружним станицама, са могућношћу управљања инсталираним наоружањем из унутрашњости возила, при чему се црногорски војници неће излагати ризику, као што је случај код других система код којих војник мора да изађе из возила да би употребио наоружање. Таква врста опреме коштаће министарство додатних 35 милиона евра, а уговор о испоруци ових система је прошле седмице скопљен са израелском фирмом "Елбит".

Медији су недавно објавили да ће након Црне Горе и Северна Македонија кренути у набавку ЈТЛВ возила. Скопље ће, према писању Балканске безбедносне мреже, ускоро потписати уговор са "Ошкош" компанијом о набавци 151 ЈЛТВ-а у периоду до 2024. године, а затим у следеће четири године још 98 возила.

Подгорица, Љубљана и Скопље су уговориле посао кроз директне преговоре министарстава одбране са Пентагоном који је у име корисника закључио наруџбине са фирмом "Ошкош".

Прочитајте ОВДЕ шта је Амфилохије поручио црногорској власти.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА