Најновије

ПРЉАВА ИГРА АМЕРИКАНАЦА: Трамп дао паре Гуаиду да учини нешто крајње подмукло, али Мадуро није глуп!

Самозвани председник Венецуеле добио од Вашингтона 20 милиона долара и приступ седам милијарди државних пара, које су САД блокирале, да би дао мито војницима да откажу послушност Николасу Мадуру.

Хуан Гуаидо (Фото: Јутјуб)

Амерички председник Доналд Трамп дао је лидеру опозиције у Венецуели Хуану Гуаиду паре да њима поткупи војску како би свргао са власти легитимног лидера те јужноамеричке земље Николаса Мадура. Осим што му је омогућен приступ седам милијарди долара, које су САД блокирале Венецуели, Гуаиду је Вашингтон дао још 20 милиона на име "хуманитарне помоћи". 

Кључ за промене

Како западни медији наводе, амерички државни секретар Мајк Помпео обећао је прошле недеље, кад се Гуаидо сам прогласио за председника Венецуеле, да ће му САД дати 20 милиона долара.

- Тај новац биће највероватније искоришћен за мито високим официрима у војсци, који су се заклели на оданост Мадуру. Верује се да је то кључ за промену режима у Каракасу - наводе амерички медији.

Гуаидо је већ почео да преговара са војском. Он је у ауторском тексту у "Њујорк тајмсу" сам признао да увелико има тајне састанке са припадницима снага безбедности.

- Водимо тајне разговоре са припадницима оружаних и безбедносних снага. Кад би војска повукла подршку Мадуру, омогућила би промену власти. Већина оних са којима смо разговарали сагласна је да је ова агонија, кроз коју у последње време пролази Венецуела, неиздржива - написао је Гуаидо.

Он је додао да је војницима понудио амнестију уколико откажу послушност Мадуру.

- Нећемо их гонити за злочине против човечности кад завршимо транзицију уколико буду повукли подршку Мадуру - истакао је Гуаидо.

Официри уз Мадура

Самозвани председник Венецуеле није, међутим, прецизирао са којим војницима је разговарао и који ранг они имају. Војни аташе у венецуеланској амбасади у Вашингтону отказао је послушност Мадуру и подржао Гуаида, чим се овај прогласио за председника. Поред овога, неки нискорангирани припадници војске су дезертирали и такође подржавају Гуаида. Они су побегли из земље и вероватно се налазе у суседној Колумбији, а спремни су чак и да изведу пуч у Каракасу, због чега су молили Трампа да их наоружа. С друге стране, легитимни лидер Венецуеле Мадуро и даље има подршку високих официра у војсци. 

Колумбијска војска кренула према Венецуели. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Војска Венецуеле је спремна да одговори на сваки изазов који се пред њу стави

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА