Најновије

ШОКАНТНА АНАЛИЗА СТРАНИХ МЕДИЈА УЗДРМАЛА СРБИЈУ: Упркос руском ставу, Београд помаже у стварању Велике Албаније

У само два дана су објављена два службена и врло опречна става о питању независности Косова, која доказују недоследност Београда о овом питању и потврђују ставове руских аналитичара који у актуелним властима у Србији не виде искреног саговорника, већ опортунисте који би седели на две, ако узмемо у обзир и Кину, онда неки тврде и на три столице одједном.

Илустрација (Фото: Правда)

Наиме, ништа не би било спорно у изјави Београда да само пре два дана руски министар спољних послова није изјавио нешто потпуно супротно.

Лавров: “Желите независно Косово? Узмите, потпишите овде.”

Русија ни најмање не сумња да је увођење 100% увозних царина на робу из Србије од стране Приштине било договорено са онима који су желели да убрзају добијање формалног пристанка Београда на признавање независности Косова. То је изјавио руски министар спољних послова Сергеј Лавров 16. фебруара, одговарајући на питања новинара на безбедносној конференцији у Минхену.

“Када се Косово одвојило и једнострано прогласило независност, признато од већине западних земаља, упозорили смо на последице. Сада Приштина ради све што жели”, изјавио је Лавров на службеним страницама руског министарства спољних послова.

Лавров је скренуо пажњу на чињеницу да западне дипломате у последње време све више замењују појмове “међународно право” и “норме међународног права” с појмом “поредак на темељу правила” и изјављују да је то иста ствар.

“Разумем да не желе да се  воде међународним правом у облику у ком се примењују његове норме. Међународно право је и Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација која забрањује стварање оружаних снага на Косову. Сада се, кршећи међународно право, појављује правило према ком Косово може да има властиту војску. А то правило, успут, подржава главни секретар НАТО савеза”, нагласио је шеф руске дипломатије, додајући да у Резолуцији 1244 Савета безбедности УН-а још увек постоје многе одредбе које се не спроводе.

Лавров се такође присетио и других међународних споразума о Косову који се не примењују. Један од њих, према речима министра, је споразум између Приштине и Београда о стварању заједнице српских општина на Косову, при чему је Европска унија деловала као посредник. Други такав пример би могла бити одлука о сазивању Специјалног суда за истраживање злочина против оптужених за трговину људским органима из извештаја заступника Парламентарне скупштине Савета Европе Дика Мартиа.

“Већ смо се сложили око тога, али Специјални суд још није започео с радом и  мислим да неће ни почети”, казао је Лавров.

“Успут, премијер Албаније Еди Рама је у интервјуу за грчке новине изричито изјавио како је Косово део Албаније. Па, хтели сте то, сада узмите и потпишите”, приметио је руски дипломата.

Подсетимо да је премијер Албаније Еди Рама раније у интервјуу грчкој телевизији Vision plus осудио све противнике идеје “корекције” граница Косова и јужни део Србије назвао “делом Албаније”.

“О чему говоримо данас с Грчком? О граници. О чему су разговарали Косово и Црна Гора и шта се све догодило? О граници. Зашто се не би разговарало о граници између Косова и Србије? Разговараћемо и о томе, јер је реч о процесу демаркације“, рекао је Рама, стављајући притом Грчку у исту позицију као земље Западног Балкана које имају отворена гранична питања.

“За мене је Косово део Албаније. Остала питања морају се поставити Рамушу Харадинају”, рекао је Рама коментаришући недавну изјаву премијера Косова Рамуша Харадинаја да се Тирана меша у унутрашње послове Приштине.

Еди Рама је још једном поновио да је крајњи циљ уједињење Косова са Албанијом, називајући то “Планом А” и нагласивши да два косовска члана у његовој влади имају за циљ да пренесу ту поруку.

“Унија између Албаније и Косова није “План Б”, већ “План А” и ја у XXI веку ову унију не замишљам као фолклорни чин“, рекао је Рама.

Дачић и Еди Рама на истој таласној дужини

И док Русија размишља како да спроведе Резолуцију 1244 Савета безбедности УН-а, изјава министра спољних послова Србије је потпуно усклађена с Тираном, иако не и с Приштином, али то није ни важно, с обзиром на статус Косова као америчког протектората.

Министар спољнх послова Србије, Ивица Дачић, рекао је да је разграничење службени предлог Србије у дијалогу с албанском страном за решење косовског питања, али да још није одређено где би била линија разграничења, преноси Н1.

У том смислу је довољно да се договори будућа граница Косова и ствар је решена. Еди Рама добија Велику Албанију, актуелне власти у Београду нешто мању Србију.

Приштина и даље ћути о овом предлогу, али су у питању дугорочни интереси Албанаца и вековне тежње за уједињењем свих албанских земаља, тако да размену територија са Србијом неће бити тешко представити косовским Албанцима као најбоље и дугорочно једино одрживо решење, што с албанске перспективе заиста јесте.

Београд тврди како албанска страна још није одговорила на предлог, јер дијалога тренутно нема. Али, ускоро би га могло бити.

Вашингтон заинтересован за дијалог

Министар спољних послова Ивица Дачић је изјавио да је Сједињеним Америчким Државама највише стало да на Косову дође до компромиса и трајног решења.

“Вашингтон је највише заинтересован да се настави дијалог између Београда и Приштине, више него Велика Британија и Немачка“, рекао је Дачић, тврдећи да су САД одувек имале став да Србија мора признати независност Косова.

На крају се поставља питање шта Москви треба да се слепо придржава међународног права, ако Београд истовремено излази са истим предлозима и решењима као Тирана, која је наводно у некаквом спору с Приштином о овом питању.

“Ако Русија подржи предају Косова, српска вера у Русију ће испарити”

Читаву ову збрку делимично објашњава представник косовских Срба из покрета „Отаџбина” Марко Јакшић.

“Укидање 100% царина које је Приштина наметнула увозу робе из Србије је предуслов за продужење преговора о нормализацији односа у потрази за компромисним решењем за Косово и Метохију”, нагласио је 18. фебруара председник Србије Александар Вучић. О методама којима Београд може утицати на Приштину и присилити је да укине царине, али то не чини, као и која је визија Русије у решавању косовског питања у интервјуу за ЕАДаилy говорио је представник косовских Срба Марко Јакшић.

EADaily: Испричајте нам тренутну ситуацију на северу Косова и Метохије. Колико су царине које је Приштина наметнула на српску робу погодиле српско становништво?

Марко Јакшић: Царине које је наметнула Приштина не угрожавају српско становништво на северу Косова, будући да роба тамо иде заобилазећи њихове службе. Царине нису главно питање које брине Србе на Косову. Главно питање је пре свега формирање косовске војске. Нажалост, власти у Београду то једва спомињу. Као услов за проширење дијалога с Приштином наводе укидање царина, али не и укидање одлуке о формирању косовске војске. Наиме, ова војска је стварна претња Србима, на северу Косова и јужно од реке Ибар. С друге стране, будући да говоримо о царинама, Београд има ефикасне методе да утиче на њихово укидање. Довољно је предузети мере одмазде и увести 100% царине на транзит робе која иде из Словеније, Хрватске и Мађарске кроз централну Србију на Косово. То би био озбиљан ударац за економију Косова.

EADaily: Недавно је главни секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио да Косовске безбедносне снаге немају право да упадају на север Косова без одобрења КФОР-а. Колико вам ове речи уливају осећај сигурности?

Марко Јакшић: Уопште нам не гарантују сигурност. Прича се да се Александар Вучић на једном од тајних састанака с Хашимом Тачијем лично сложио с формирањем косовске војске, стога је на састанку Савета безбедности УН-а о стварању војске Косова само затражио укидање царина на српску робу, али не да се поништи и ова одлука. С друге стране, изјаве да Косовске безбедносне снаге немају право да буду на северу покрајине без одобрења КФОР-а Србе који живе јужно од реке Ибар стављају у неравноправан положај. Београд је такође захтевао да се косовска војска не налази на северу покрајине. Тиме се заправо косовски Срби деле на северне и јужне. Истовремено, он покушава да заштитити северне Србе, а Приштина с војском на југу може да ради шта жели.

EADaily:  Како ће косовски Срби реаговати на поступке Русије ако подупире такозвани компромис између Београда и Приштине?

Марко Јакшић: Компромис између Београда и Приштине у суштини имплицира да ће се Србији одузети велики део територије, што ће отворити могућност стварања Велике Албаније и уласка Косова у НАТО. Овде се поставља питање да ли је заиста у интересу Русије да подржи такав споразум? С  друге стране, не само косовски Срби, него и сви остали у земљи и иностранству би били страшно разочарани овим кораком Русије. Косово је категорија на којој се темељи српски народ. Ако Русија подржи овакав компромис, сва српска вера у Русију лако би испарила.

EADaily:  На Косову, у градовима у којима живе Срби, недавно је одржан и “1 од 5 милиона” опозициони протест који се већ неколико недеља одржава у Београду и другим градовима централне Србије. Зашто су се неки Срби с Косова одлучили да се придруже овом протестном покрету?

Марко Јакшић: Желео бих да нагласим да је политички став о Косову Уније за Србију, организатора протеста, много ближи руским интересима од службеног става власти у Београду на челу с Александром Вучићем. Програм Уније за Србију јасно наводи да неће бити поделе Косова, да решење косовског питања треба бити спроведено у складу с Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН-а и Уставом Србије, као и да се трговина са овим подручјем не може допустити. Чини ми се да су ти протести зауставили Александра Вучића у намери да преда Косово. То је један од чинилаца. Други фактор је положај Српске православне цркве. Ако би Русија, са своје стране, уверљиво подсетила да се 20 година држи става према којем је Резолуција 1244 Савета безбедности од темељне важности за одлучивање о статусу Косова и Метохије, Вучић неће имати храбрости да напусти Косово.

Као што видимо, жеље Марка Јакшића су се испуниле и Сергеј Лавров је на службеним страницама руског министарства спољних послова навео да је Резолуција 1244 једини исправан и легалан пут за решавање косовског питања, док је, недуго потом, Ивица Дачић својом изјавом одбацио резолуцију и поручио како је предлог који води коначном разграничењу и стварању Велике Албаније и предлог Београда. Ако је већ тако, зашто би се Русија у име наводне вечне братске љубави између два народа уплитала у одлуке руководства Србије и заступала било чије интересе у овом спору?

Колико тачно људи на планети није признало Косово прочитајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com/ Н. Бабић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Нико више не зна шта Албанци хоће, осим да им Србија све да

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА