Најновије

КРЕМЉ У БРИСЕЛУ: Може ли ћерка Дмитрија Пескова да угрози ЕУ? (ВИДЕО)

Како је 21-годишња кћерка Дмитрија Пескова постала приправница у Европском парламенту и да ли студенткиња међународног права представља опасност по европску безбедност?

Дмитриј Песков (Фото: Јутјуб)

Може ли двадесетједногодишња Јелисавета Пескова да угрози Европску унију? Познати по младим дамама које су атрактивне и притом воле да раде за домовину, Руси би могли, кад би се здраво за готово узеле претпоставке са Запада, да направе „добар посао” с атрактивном Лизом, која је добила посао приправника у Европском парламенту. Шта тек рећи на то да је она кћерка главног портпарола Кремља Дмитрија Пескова, који је већ скоро две деценије најближи сарадник Владимира Путина. Кремљ је ушао у само срце ЕУ у Бриселу.

Радио Слободна Европа јуче је објавио текст о томе како Лиза ради као приправник у парламенту и самим тим има неометан приступ различитим документима ЕУ. Да скандал буде још већи, кћерка Пескова је приправница у кабинету посланика Емерика Шопарда, „који је јавно подржао анексију Крима 2014. године”. Њено име се налази на званичној страници Шопардовог кабинета у Европском парламенту, а то је у одговору на питања овог медија и он сам потврдио.

„Госпођа Пескова је свакако кћерка важне личности у Руској Федерацији, али као студент, она нема мање права од других младих људи који обављају приправнички стаж у оквиру студија”, навео је Шопард у мејлу и објаснио да Пескова тренутно не ради у Русији, нити за државне нити за приватне фирме.

„Према томе, не може да буде сукоба интереса у мом обављању посланичког мандата”, навео је Шопард, који је члан Одбора за спољне послове ЕП и пододбора за безбедност и одбрану, као и парламентарног одбора ЕУ–Русија. Набрајање свих ових функција указује да се налази на важним функцијама и да је запошљавањем Пескове довео у питање безбедност ЕУ. Мада се од њега ништа друго и није могло очекивати, јер је био један од међународних посматрача на референдуму одржаном на Криму 2014. године.

У то време, подсећа РФЕ, Шопард је референдум назвао оправданим, што је у супротности са ставовима ЕУ. У анкети коју је новинар спровео међу неким посланицима ЕП, стажирање Пескове, која студира међународне односе у Француској, оцењено је као „неважан посао”, „велика срамота на лицу Европског парламента”, до оцене да не могу да верују да „Кремљ држи своју руку у џеповима и срцу институција ЕУ”.

Насупрот констатацији РФЕ да Пескова као приправник има несметан приступ зградама ЕП у Бриселу и Стразбуру и може да присуствује свим заседањима одбора и другим састанцима парламента, Шопард је француској агенцији АФП рекао да Пескова нема приступ поверљивим документима, не може да присуствује дебатама иза затворених врата, нити да учествује у раду парламентарног одбора ЕУ–Русија.

Он је навео да је ЕП два пута потврдио уговор и да су све процедуре поштоване. Европски парламент је саопштио да приправници немају приступ осетљивим информацијама. С друге стране, РФЕ тврди да приправница због „веома опуштеног режима” у ЕП може да присуствује састанцима других политичких група и има приступ унутрашњој мрежи за комуникацију у оквиру ЕП.

Стажисти ЕП плаћају се из буџета који финансирају европски порески обвезници, али је остало непознато да ли и колико новца прима Лиза Пескова. Сам европски посланик одлучује колико ће бити плаћени приправници, пошто се тај износ издваја из месечног буџета политичара за особље. Највиша исплата за приправника је око 1.600 евра, мада је могуће и да посланици ЕП запосле приправнике на волонтерској основи.

Судећи по друштвеним мрежама, Лиза Пескова живи гламурозним животом, на „Инстаграму” има око 80.000 пратилаца, који могу да виде део њеног живота у Москви, Паризу, Бриселу, са различитим личностима из политичког и јавног живота, укључујући и бројне фотографије са оцем Дмитријем. Тврдећи да иза стварања афере око Лизе Песков стоје „русофобни кругови”, Шопард је рекао: „Ја правим разлику између особе и њене породице. То су наше западне вредности.”

До краја 2015. Шопард је био члан Националног покрета Марин ле Пен, који је после критика због антисемитизма напустио и постао независни посланик ЕП, пре него што се придружио групи Европа слободе и директне демократије, која окупља евроскептичне и националне странке. У ту групу спадају и италијански Покрет пет звезда и Странка за независност Уједињеног Краљевства.

Америка и Велика Британија су опљачкале Венецуелу за 30 милијарди долара, изјавио је стални представник Русије у УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности о Венецуели. Прочитајте ОВДЕ још детаља.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА