Најновије

Ко митингује, а ко контрамитингује: И власт и опозиција најављују врео април!

Део опозиције април најављује као опасан политички период, на шта се из власти питају да ли је реч о најави Мајдана. Међусобно се оптужују и за изазивање тензија - организовањем протеста и контрамитнига, у готово исто време на истом месту.

Протест у Београду за Косово (Фото: Правда)

Судећи по најавама, чека нас политички врео април. За 13. април опозиција је најавила скуп у Београду. Митинговаће и власт, 12. априла у Новом Саду, а 19. априла у Београду. Док се спремају за митинге, власт и опозиција међусобно се оптужују да планирају изазивање насиља и сукоба на улицама.

Политичка прогноза за април није ведра. Лидер Двери и председавајући Савезу за Србију Бошко Обрадовић оцењује да "улазимо у један веома опасан политички период", док се посланик Српске напредне странке Владимир Ђукановић пита "да ли то нама неко овде најављује нови Мајдан".

"Ми не желимо никакво насиље", одговара Бошко Обрадовић и поручује да опозиције жели фер изборе и слободне медије.

Зато најављују да ће 6. априла шетати до Телевизије Пинк. Пре него опозиција пред Пинк, Пинк је стигао на опозициони конференцију за медије са питањем: "Јесу ли политичати ти који одлучују ко ће да има фрекевецнију?"

Обрадовић у томе не види ништа спорно. "Када Регулатнорно тело за електронске медије (РЕМ) седам година Вама дозвољава да кршите закон, онда значи да неко мора да се умеша и објасни Регулаторном телу да то више не може да ради. И Вама да објасни да то више не можете да радите", одговорио је он новинарима Пинка.

Седам дана после "објашњавања " са Пинком, опозиција позива грађане на митинг у Београд. Опозиција 13. у главном граду, а власт ће митинговати дан раније у Новом Саду, па поново 19. априла у Београду.

"Наш одговор биће да им покажемо само, само то колико нас је", рекао је у суботу у Зрењанину Александар Вучић.

"Да 19. априла дођете у Београд, да целу Србију позовемо у Београд, да им покаћемо колико је снажна, демократска, национална, али модерна пристојна јака Србија", казао је Вучић.

Вучићеву изјаву Бошко Обрадовић види као "увод у његов позив у некакав братоубилачки грађански рат".

Власт узвраћа оптужбама. "Управо због тога да не би дошло до неких сукоба, њихов циљ је да се изазове некакав сукоб, ја бих Вас само замолио да мирно реагујемо", казао је Владимир Ђукановић.

Тензије су превелике и време је да се ситуација смири, сматра новинар Блица Ранко Пивљанин. "Незгодно је што власт наговештава и оно што јој је функција да ради кроз интитуције она преноси на улицу. Та цела комуникација се сели на улицу и са једне и са друге стране што заиста није добро", оценио је он.

Шансе да се са улице врате разговору за столом - најпре је искључио председник Србије. Он неће да разговара са опозицијом, неће ни опозиција са њим - осим о једном.

"О његовој оставци смо спремни да разговарамо, али о овим темама не јер није он по својим уставним овлашћењима надлежан за захтеве протеста", казао је Бошко Обрадовић.

Са надлежним за бирачки списак, министром Бранко Ружићем, опозиција тврди да би разговарала.

Прочитајте ОВДЕ ко каже да је Вучић у изнудици и вероватно ће направити неку грешку. 

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је било у суботу.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА