Најновије

НОТР ДАМ ПОДЕЛИО СРБЕ: Запаљене друштвене мреже, пламен јачи од оног на катедрали у Паризу! (ФОТО/ВИДЕО)

Док су грађани Србије у Паризу у шоку пратили вести, пожар је у Србији изазвао различите реакције - од туге и саосећања са француским народом до ликовања.

Катедрала Нотр Дам у Паризу (Фото: Јутјуб)

Од шока и туге, преко сећања на Косовски бој, НАТО и српске манастире, до ликовања - овако се укратко могу описати реакције грађана Србије на вест да је пожар захватио средњовековну париску катедралу Нотр Дам. 

- Поред мене је прошао човек који је причао телефоном на енглеском и рекао је "Изгледа да Нотр Дам гори". 

- После тога сам сишла у метро и буквално сви људи су пратили ту вест на телефону. Било је страшно – каже за Би-Би-Си на српском Дуња Субашић, која је из Србије у Париз отишла на студије. 

Ватрогасцима је требало девет сати да ставе под контролу пожар који је у катедрали Нотр Дам избио у понедељак поподне. Један ватрогасац лакше је повређен, јавио је АФП, а кров и звоник зграде су урушени у пожару. 

Француски председник Емануел Макрон најавио је да ће покренути међународну акцију прикупљања средстава за обнову катедрале.

Срби у Паризу: Туга за катедралом

Студенткиња на докторским студијама у Паризу Ања Јанковић каже за Би_Би-Си да је била надомак пожара, али није у први мах знала шта се догодило - све док јој другарица није јавила. 

- Седела сам у кафићу на десној обали, јако близу Нотр Дама када ми је стигла порука од другарице, која ме пита да ли су угасили ватру. Када сам кренула у правцу катедрале, видела сам да је настао тотални хаос - стотине људи је закрчило улице и мостове, а полиција је блокирала све прилазе ка Нотр Даму. 

- На вестима су јавили да је пожар почео нешто пре седам, али до пола девет нисам могла да се мрднем од силне гужве, јер су у међувремену затворили доста околних улица, па сам једва успела да се вратим кући - каже Јанковић. 

Она истиче да су људи различито реаговали - неки су истински плакали, други у тишини гледали, снимали, док некима није било јасно шта се дешава. 

- Било је и оних који су говорили - то је само камен, кога брига. Урош Гуглета, туриста из Ниша, сасвим случајно искористио је последњи тренутак да посети Нотр Дам. 

- Прекјуче сам посетио катедралу, а неколико сати пре пожара сам прошао поред ње. Сада је изгорела. Ово је стварно историјски тренутак.

Шта Нотр Дам значи Французима? 

Ништа не представља Француску као Нотр Дам. У тесној је конкуренцији за државни симбол са Ајфеловим торњем - старим тек мало више од сто година. 

За разлику од њега катедрала посвећена Богородици уздиже се над Паризом од 1200-тих година. 

Нотр Дам није само једно од најпосећенијих туристичких атракција у Западној Европи, већ и место где се сваке године одржи око 2.000 верских служби. 

По њој је књижевно ремек-дело Виктора Игоа добило име - "Звонар Богородичине цркве", о чувеном Квазимоду. 

Последњи пут катедрала је озбиљније оштећена током Француске револуције, када су усијане главе - противници свештенства, оштетили статуе светаца. 

Грађевина је преживела устанак Париске комуне 1871. године, као и два светска рата, готово нетакнута. 

И Парижани који нису често одлазили у њу као верски објекат у сузама су посматрали како пламен гута врх катедрале - и верници и они који нису католичке вероисповести.

Пожар на Твитеру: Од туге до ликовања 

Многи су на Твитеру жалили за овим спомеником светске културне баштине. Многе је пламен у париској катедрали подсетио на страдање манастира Српске православне цркве на Косову и Метохији. Поједине је то подсетило на рушење вишевековних грађевина на Балкану. Било је и коментара да је пожар у Нотр Даму последица карме, јер је тамо била истакнута застава Косова током обележавања 100 година од почетка Првог светског рата.

Изгорела париска светиња. Погледајте ОВДЕ.

Извор: B92, BBC na srpskom

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пожар у Нотр Даму

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА