Најновије

ЛАЗАНСКИ: Из Србије у Русију пред параду стиже „посластица“! 

Незванично је најављено да ће у Србију из Русије пред параду стићи ново оружје. Које, још се не зна, али оно што се зна, а што је рекао председник Србије, јесте да се ради о посебној „посластици“.

Мирослав Лазански (Фото: Јутјуб)

Руска војска ће 9. маја имати прилику да прикаже новитете руске војне индустрије на Паради победе, најзначајнијој церемонији којом се обележава победа над фашизмом у Другом светском рату, а парада ће бити одржана и у Србији 10. маја.

Према претпоставци Мирослава Лазанског, из Русије би у Србију могао да стигне ракетни систем „Панцир“. 

„Али док председник Србије као врховни командант званично не то не објави, ништа нећу да кажем дефинитивно“, каже Лазански у емисији „На нишану Лазанског“, у којој је била гошћа Љубинка Милинчић, главна уредница Спутњика Србија.  

Повод за разговор било је то што је немачки лист „Велт“ прогласио Русију новом-старом империјом. Овај лист упозорава Запад да мора да пружи руку сарадње Русији док још није касно. 

Немачка штампа већ неко време потенцира потребу да Запад пружи руку Русији у даљој сарадњи и да је конфронтација путем економских санкција доведена до краја, да више нема никаквог смисла и да ЕУ мора да пронађе начин да сарађује са Русијом уколико се жели одржати мир на континенту.

Из Немачке, државе која је претрпела велику штету од санкција наметнутих Русији, долази глас разума, каже Милинчићева. 

„Тај пут ка укидању санкција биће веома дуг, али ће увек постојати људи који ће тражити да се укину јер су бесмислене. Санкције нису постигле ефекат, оне нису натерале руски народ да устане против свог председника, што је био циљ. Русија је велика земља, империја, што у овом случају није негативно. Она је била империја и сама себи довољна и када Америка није постојала“, објашњава Милинчићева.

Русија је, током трајања санкција, развила трговинске односе за земљама које јој нису увеле санкције. Такође, главна уредница Спутњика истиче и чињеницу да је ова земља почела да производи оне ствари које је пре санкција увозила, захваљујући цени нафте и на томе зарађеним петродоларима.

За разлику од Американаца, који се вређају када им се каже да је њихова земља империја, Руси се на то не вређају, јер Русија је, каже Милинчићева, одувек била империја. Она данас није велика колико је била за време царства или СССР-а, али је и даље велика држава са империјалним менталитетом.

„Они су људи велике државе и имају психологију великог народа. О многим стварима потпуно другачије размишљају него у мањим државама, као што је на пример, наша. Перцепција родољубља, рецимо, потпуно је другачија него код нас“, истиче Милинчићева.

Формулација америчког геополитичара Збигњева Бжежинског је да је Русија империја тек са Украјином показује се као нетачна јер Русија без Украјине живи већ дуже од две деценије.

Русији је веома важна Украјина и она чини све што може да са њом има добре односе као са земљом у којој поред руског живи и братски, украјински народ, али утицај Запада у Украјини у овом тренутку је знатно већи и не зна се како ће се поставити нови председник Украјине Владимир Зеленски. 

Сматра се да ће понашање Зеленског умногоме зависити од његових сарадника и саветника, па у том смислу, сматра Милинчићева, треба тумачити жељу новоизабраног украјинског председника да убрза процес избора нове Раде (парламента). То говори да жели да што више умањи утицај свог претходника Петра Порошенка.

Реакције америчког председника Доналда Трампа, после последњег разговора са руским колегом Владимиром Путином, биле су изразито позитивне, а то је зато, каже Милинчићева, јер сада тако може да се изрази.

„Трамп је можда то хтео и раније, али биле су му везане и руке и ноге. Сада је Мулер рекао да се Руси нису мешали, да није било договора или завере и да је Трамп, замислите чуда, победио независно од Русије и без помоћи Русије. Уз то, Трамп је постигао да економска ситуација у Америци буде много бољи него раније, па има и већу подршку народа. Зато се осећа слободним и коначно може да из душе разговара са Путином, као што је одавно најављивао“, каже Милинчићева.

ПрочитајтеОВДЕ све о америчкој игри а тиче се Косова.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА