Најновије

ПРОЦУРИО ТАЈНИ ДОКУМЕНТ БЕЛЕ КУЋЕ: Трамп све већ испланирао! Амери спремају "договор века", ево о чему се ради (ВИДЕО)

Лист " Израел Хајом" тврди да је добио нацрт америчког "договора века" предлога за решавање сукоба између Израела и палестинске управе који је наводно доспео до израелског Министарства спољних послова. У документу, који је пуштен у новине од стране анонимног извора, наводи се да ће споразум потписати три стране - Израел, Палестинска организација за ослобођење (ПЛО) и Хамас.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Нова држава и подељени главни град

Према писању листа, споразум ће предложити стварање палестинске државе на подручјима Западне обале и Појаса Газе која ће се звати "Нова Палестина". Документ не прецизира политичку структуру нове државе, али указује на то да ће се у року од годину дана од њеног оснивања одржати демократски избори како би се формирала влада, при чему сваки палестински грађанин има право гласа. Истовремено, израелска насеља ће остати под контролом Тел Авива са додатком неколико других насеља. “Израел Хајом” није прецизирао која ће се насеља додати.

И Израел и Нова Палестина ће скористити Јерусалим као свој главни град, наводи лист, цитирајући план. Међутим, град неће бити подељен, већ ће га „делити“ обе државе. Јерусалим ће и даље бити под контролом израелске општине Јерусалим, али ће Нова Палестина управљати образовањем, плаћати општинске порезе у замену, наводи се у америчком уговору. Статус кво у управљању светим местима у граду ће остати у садашњем стању.

Арапско становништво Јерусалима ће, како се извештава, постати пуноправни грађани Нове Палестине, за разлику од постојећег система докумената о сталном боравку, који може постати неважећи ако особа напусти град на дужи временски период. Штавише, израелски грађани неће имати право да купе домове Палестинаца и обрнуто, додаје лист.

Судбина Појаса Газе

Према наводном договору, границе Појаса Газе са Израелом и Египтом биће отворене за проток роба и грађана. Штавише, биће изграђен „мост“ висок 30 метара који повезује појас Газе и Западну обалу. Половину изградње моста наводно ће финансирати Кина, док ће другу половину подједнако финансирати Јужна Кореја, Аустралија, Канада, САД и ЕУ.

“Израел Хајом” је навео, позивајући се на документ, да ће Египат у року од пет година од стварања државе изнајмити нове територије Палестини у близини појаса Газе. Задње је предложено да служи као основа за изградњу аеродрома, фабрика, као и за комерцијалне и пољопривредне активности. У исто време, наводни споразум каже да Палестинци неће моћи градити куће на земљишту под закупом.

Без војске Палестине

Наводни амерички документ сугерише да Нова Палестина неће имати војску, већ полицију која је једина снага наоружана лаким оружјем. У документу се наводи да ће Нова Палестина и Израел потписати споразум о одбрани, који ће осигурати заштиту од спољне агресије.

Истовремено, документ ће захтевати од свих припадника Хамаса да се одрекну оружја. И Хамас и Израел ослободиће своје затворенике годину дана након избора у Новој Палестини, наводи лист, цитирајући документ. Чланови Хамаса ће наставити да примају плате од држава које им пружају подршку док њихова структура не буде замењена новоформираном владом, према наводном плану.

Амерички споразум ће, како се извештава, предложити поделу планираних 30 милијарди долара инвестиција потребних за националне пројекте у Новој Палестини за првих пет година између САД, ЕУ и земаља Залива, с тим да оне плаћају 70 одсто од тога, јер ће они наводно бити главни корисници договора.

Оно што је приметно, наводно пропуштени документ указује да ће САД бити спремне да одустану од свог финансирања страна, што крши потписани споразум, било да је у питању Хамас или чак Израел.

Анонимни високи званичник Беле куће одбио је да потврди аутентичност документа “Израел Хајома”, називајући га "спекулативним" и "нетачним". Такозвани "договор века", који је објавио Трамп, већ је неко време у раду, али мало детаља је доспело у медије, док је Хајомова публикација до сада била најдетаљнија.

Лист наводи да се многе тачке у документу подударају са изјавама Трамповог блискоисточног саветника Џереда Кушнера, док је у исто време у супротности са неким од претходних цурења, који такође нису потврђени од стране америчких званичника.

"Договор века" требало би да постане решење за сукоб између Палестинаца и Израелаца, који је почео стварањем јеврејске државе 1948. године. Овај сукоб је довео до неколико ратова између Израела и његових арапских суседа. Иако се тренутно не воде никакви ратови против Израела, јеврејска држава редовно извештава да је нападнута Хамасовим ракетама које долазе са територије Појаса Газе.

Велико терористичко упориште у Сирији је пред предајом. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА