Најновије

ДАЧИЋ ОТКРИО КАДА РУСИЈА УЛАЗИ У ИГРУ И РЕШАВА ПИТАЊЕ КОСОВА: Ово је одговор Србије на ултиматум Америке!

Америка све јасније жели да преузме водећу улогу у дијалогу Београда и Приштине, али како шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже за Еспресо Србија ће у случају да Вашингтон уђе у дијалог захтевати и да се Москва укључи!

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Према писању медија позивајући се на изворе из дипломатских кругова улогу главног преговарача у име Сједињених Америчких Држава у дијалогу Београда и Приштине могао би да добије неко од искусних дипломата, попут помоћника државног секретара Филипа Рикера коме је ужа специјалност Западни Балкан.

Овим би Вашингтон и званично требало да преузме палицу од ЕУ и постане главни играч за Косово.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже за Еспресо да Србија неће седети скрштених руку, ако се овај сценарио заиста и обистини.

- То је све још на нивоу спекулација. Није изводљиво да Вашингтон буде део званичних преговора, а да Русија с друге стране то не буде. Понављам Београд ће у том случају тражити и да Русија буде ту. Москва то једва чека - каже нам Дачић и додаје:

- Врло је тешко за очекивати да ЕУ преда палицу САД. Бар се то у неко скорије време неће десити. Јасно је да Албанци само слушају Америку и да би волели да то буде тај сценарио, али зато ћемо и ми тражити да Русија буде ту, што да не и Кина?

Најоптимистичнији сценарио који је у оптицају гласи да ће се преговори о решењу за Косово настави за пар месеци, али да ће трајати макар до завршетка америчких председничких избора. Подсећамо амерички председнички избори требало би да се заврше на јесен 2020. године.

Из биографије Рикера (54) може се видети да је 1999. године, обављао функцију представника за штампу амбасадора Кристофера Хила, америчког изасланика на Преговорима у Рамбујеу на мировној конференцији о Косову и Метохији.

У 2003. и 2004. години Рикер је обављао функцију портпарола Стејт департмента. Са те позиције одлази на функцију заменика шефа дипломатске мисије у Мађарској, где се задржава до средине 2007. године. После тога, годину дана проводи у америчкој амбасади у Ираку, где је био саветник амбасадора.

Велики повратак на Балкан следи 2008. године, када постаје амерички амбасадор у Македонији.

На тој функцији остаје до 2011. године, када бива именован за заменика помоћника секретара у Бироу за европске и евроазијске послове Стејт департмента. На тој функцији је био до 2013. године, после које обављао функцију у америчкој дипломатској мисији у Милану у Италији.

На функцију долази са места заменика цивилног команданта Европске команде САД (ЕУЦОМ).

Рикер је 2003. добио награду Едвард Р. Мароу за изузетне заслуге у јавној дипломатији.

За Србију је посебно значајан период од 2011. до 2013. године, када је био задужен за овај део света, док је на челу Стејт департмента била Хилари Клинтон.

Тада је у више наврата боравио у Београду. Посебно је била упечатљива његов посета почетком јула 2012. године у јеку разговора око формирање нове Владе Србије, после пораза Демократске странке.

Он је тада, буквално из авиона отишао у седиште УРС-а где је лидер СПС Ивица Дачић водио разговоре о формирању Владе. Рикер је тада на питање новинара зашто је дошао у Србију, у пролазу рекао "зато што ми се свиђа Београд јер је сјајан град".

Рикер се наравно током обављања функције заменика помоћника државног секретара САД бавио и питањем Косова. У складу са тадашњом политиком Вашингтона у јануару 2012. године је рекао да не може бити поделе Косова нити промене граница, те да ће Срби са севера Косова бити интегрисани у косовске институције.

- Не може бити промене граница, нити подела, нити замена територија у овом региону. Срби на југу Косова су се интегрисали и они су грађани слободног и демократског Косова. И Срби на северу ће се интегрисати у косовске институције - изјавио тада је Рикер за Радио-телевизију Косова.

Међутим, у протеклих седам година много ствари се променило, па и овај тврди амерички став. Судећи према последњим изјавама америчких званичника, Вашингтон ће подржати сваки договор Београд и Приштине, који је прихватљив за обе стране.

А, управо Рикер, како пишу грчки медији бићезадужен за процес нормализације односа Србије и тзв. Косова, као приступања Албаније Европској унији.

За некадашњег амбасадора САД у Скопљу грчки црисисмонитор.гр. пише да се "из његове биографије види да не познаје само Северну Македонију већ и цео Балкан, јер је био укључен у важне дипломатске мировне процесе у региону."

Као неко ко има искуства из прве руке и упознат је са стањем у региону, Рикер се сматра човеком који "завршава посао", преноси овај грчки портал и додаје да ће он радити и на учвршћивању веза САД и Грчке.

Аналитичари упозорили на овај непремостиви проблем између запада и Русије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Еспресо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА