Најновије

Шта се све дешавало током сат времена саслушања Харадинаја иза затворених врата? (ВИДЕО)

После саслушања пред Специјализованим тужилаштвом, Рамуш Харадинај је у изјави на српском језику прецизирао да се пред тужиоцем бранио ћутањем.

Харадинај у Хагу (Фото: Јутјуб)

"Добио сам правни савет да уопште не износим своју одбрану и неодговарам на питања. Тиме сам завршио обавезу према суду. Друге обавезе немам - казао је Харадинај по изласку из зграде тужилаштва.

Истакао је да није упознат о чему се ради у његовом случају.Пошто је искористио право да се брани ћутањем, како каже, није детаљиније упознат са сумњама о његовој улози у току рата и није од тужилаштва добио детаљније информације.

Према писању приштинских медија, Харадинај је на питање да ли ће против њега бити подигнута оптужница, рекао да не очекујем оптужницу, али да он таква предвиђања не може да даје.

Он је рекао да за сада Специјално тужилаштво није поднело никакве друге захтеве, али да је он спреман на сарадњу.

"Нисам желео да будем премијер овде, данас сам дошао као Рамуш Харадинај", рекао је он.

Он је новинарима испред зграде тужилаштва рекао да је на саслсушање позван као осумњичени и да му је тужилаштво саветовало да не говори о току испитивања. "Испунио сам законску обавезу као осумњичени. Добио сам правни савет да не одговарам за оно што су ме питали. То су законске процедуре које не скривају нешто од јавности, али како ми закон не дозвољава..., рекао је Харадинај, додавши да још увек не зна "своју улогу" у вези са оним због чега је позван као осумњичени, пренео је приштински Зери.

Харадинај се у тужилаштву задржао око сат времена.

Новинари нису могли да присуствују испитивању, нити да уђу у зграду тужилаштва, јер је истрага затворена за јавност.

Није познато за које се злочине сумњичи јер тужилаштво одбија да саопшти информације о томе, наглашавајући да истрага није јавна.

Испитан и Краснићи

Бивши председник Косова Јакуп Крашнићи, стигао је у зграду Специјализованог тужилаштва 20-ак минута пре Харадијања, а како преноси приштинска Зери његово саслушање је завршено.

Косово прес преноси да Краснићи није рекао да ли га је Специјално тужилаштво позвало као сведока или осумњиченог, не наводи ни да ли је Краснићијево саслушање у том суду завршено или ће бити настављено и сутра. 

Како изгледају саслушања?

Иначе, саслушања Специјалног суда по правилу трају два до три дана, а ток саслушања, односно питања Суда И одговори осумњичених или сведока остају иза затворених врата. 

Специјализовно тужилаштво којим од септембра прошле године руководи амерички тужилац Џек Смит надлежно је за истраживање ратних злочина почињених на Косову и Метојији од 1998. до 2000. године.

Прочитајте ОВДЕ где су то у врху власти пале тешке речи.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА