Најновије

ЦРНОГОРЦИ, ЕВО ДА ЗНАТЕ КО СТЕ И ШТА СТЕ! ДЕПУТАЦИЈА ЦРНЕ ГОРЕ 1799. МАРИЈИ ТЕРЕЗИЈИ: Наша црква је неодвојиви део Пећке патријаршије!

Званични сајт Митрополије црногорско-приморске објавио је садржај акта из 1799. године који потврђује да та Митрополија и тада саму себе сматрала неодвојивим делом Пећке патријаршије и Српске цркве.

Мило Ђукановић, Острог (Фото: Правда)

Текст објављен на сајту МЦП који гласи:

- Желимо да митрополит црногорски зависи од пећског патријарха у Србији. Кад садашњи митрополит умре, пристајемо за сад, да његов насљедник буде рукоположен у Карловцима, али да увијек буде изабран по старом обичају, т. ј. да га бирају:  гувернадури потчињени главари и цио народ црногорски, али само дотле, докле Турци буду владали Србијом, те не можемо да га слободно пошаљемо у Пећ.

Ово је тачка 11. акта из 1799. године који је црногорска депутације упутила аустријској царици Марији Терезији, послије разговора са канцеларом кнезом Кауницом у Бечу.

Депутацију су чинили: гувернадур Јован Радонић, архимандрит Петар Петровић и сердар Иван Петровић.

Из акта је јасно да депутација, у којој је био будући Архиепископ цетињски и Митрополит црногорски Петар И Петровић Његош, сматра Митрополију црногорску као неодвојиви дио (епархију) Пећке патријаршије, тј. Православне српске цркве.

Обележено 144 године од невесињске пушке! Више о томе ОВДЕ.

Извор: mitropolija. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА