Најновије

Израелски амбасадор у Загребу се осрамотио, па повукао твит! Ево шта је славни ловац на нацисте рекао о акцији "Олуја"

Србија је у понедељак "затресла" Израел након што је амбасадор Илан Мор честитао хрватским званичницима прославу "Олује". То данас пише "Тајмс оф Израел", у тексту чији је повод твит израелског амбасадора у Загребу.

Ефраим Зуроф (Фото: Јутјуб)

“Честитам Хрватској 24. године операције "Олуја" којом је враћен враћен њен суверенитет у Домовинском рату. Честитам и Дан победе и домовинске захвалности”, написао је он.

Неколико сати касније, одговарајући на питања листа, портпарол Министарства спољних послова у Јерусалиму рекао је да је "због осетљивости" твит промењен тако да исправно осликава намере амбасадора и државе Израел".

Из тог, "промењеног" твита изостављено је било какво помињање Дана победе или операције "Олуја".

Ефраим Зуроф, јерусалемски историчар холокауста, већ дуже време критикује Хрватску и друге земље средње и источне Европе због, како каже, "одбијање тих земаља да се суоче са својим улогама у злочину против Јевреја".

“То је врло несрећна изјава, неумесно изречена, имајући у виду чињеницу да се догодило масовно протеривање у оквиру операције "Олуја". Близу 200.000 Срба је протерано из својих домова”, рекао је Зуроф, уз оцену да то није сукоб у који би Израел требало да се меша.

Министарство спољних послова у Јерусалиму није ништа коментарисало на ову тему.

“Оно што се догодило са Србима у Хрватској, који су ту живели вековима, током операције "Олуја" 4. августа 1995., на жалост је највећи егзодус једне етничке групе у Европи после Другог светског рата”, рекао је српски амбасадор у Тел Авиву Милутин Станојевић.

Он је још додао да "честитање овог погрома, онима који га сваке године славе као Дан победе или враћање суверенитета, противно је основним људским принципима модерних друштава.

“Ако то још долази од израелског представника, то је више него иронично и тужно”, додао је он.

У тексту се подсећа да Јерусалим има чврсте дипломатске везе са Београдом, "али чини се да су односи са Загребом јачи". Подсећа се и да је крајем јула хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић у Израелу била у државној посети.

“Снажно верујем да постоји светла будућност за партнерство између нас. Али светла будућност мора бити заснована на јасном разумевању прошлости”, рекао је тада председник Реувен Ривлин на државној вечери у њену част, поменувши злочине "хрватског ратног усташког режима".

Није први пут

Иначе, твит израелског амбасадора није први пут да се јеврејска држава суочава са истом контроверзом. Прошле године је израелска војска учествовала у паради којом се славила победа Хрватске у "Олуји".

“Стотине је убијено, а стотине хиљада расељено је током "Олује". Скоро целокупно српско становништво тог подручја војска је изместила из својих домова”, наводи се у тексту.

Израелска војска је, према српском амбасадору, била прва страна војска која је учествовала у прослави Дана победе у Хрватској.

Тада су хрватски медији приказали фотографије најмање два израелска Ф-16 који лете изнад града Книна, између Загреба и Сплита, заједно са хрватским МиГ-21.

Према хрватским медијима, бригадни генерал Мишел Бен Барух, који руководи Дирекцијом за међународну одбрамбену сарадњу Министарства одбране, рекао је да је "част учествовати у 23. годишњици операције "Олуја".

Израелска војска је бранила своје учешће у том догађају рекавши да су авиони распоређени у Хрватској као део аранжмана о војној сарадњи, а да је учешће на догађају било део "стратешке сарадње обе земље".

“За хрватску страну можда су ово дани победе, али за српску страну то су дани жалости”, рекао је тада Станојевић, истакавши да "тугујемо за егзодусом".

Док је Хрватска поздравила офанзиву као беспрекорну војну победу која је ујединила територију земље и окончала рат, Србија је оплакивала жртве напада, пише у тексту, у коме се наводи и да је председник Србије Александар Вучић рекао прошле године да је "Хитлер хтео свет без Јевреја, а да су Хрватска и њена политика желели Хрватску без Срба".

Прочитајте ОВДЕ

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА