Најновије

ВЕСИЋ ЈЕ ДОБИО НЕШТО ЧЕМУ СЕ НИЈЕ НАДАО: Преслагање "лажне" калдрме на Тргу Републике, ко ће заиста платити преправке? (ФОТО)

Тек постављене бетонске коцке на Тргу републике ваде се, окрећу и поново уграђују. Стручњаци кажу да је одговорност на извођачу и надзорном органу, а још увек није јасно колико нова обнова кошта и ко је плаћа.

Трг Републике (Фото: Јутјуб)

Барем је нешто било брзо - Тргом поново одзвања годину дана уигравани ритам - коцка до коцке, неисправна коцкица.

Ограђени и скривени од и те како нервозно радозналих погледа, радници преслажу оно што је од почетка изгледало сумњиво.

"То је требало да буде гранит, а испало бетонска коцка пресвучена нечим што се користи естетски за облагање зидова а на за саобраћај", каже архитекта Ђорђе Бобић.

Питали смо још једно стручно око, одговара нам да би чак и ми требало да знамо од чега је, како би требало да изгледа и како се поставља коцка за калдрму.

"Све се зна, никаква филозофија није, ово је чист пропуст надзора и извођача радова и зато треба да сносе последице. А шта су хтели да постигну, што су лепили тај горњи слој - не знам, није ми јасно. Не може да се уграђује оно што ти желиш, него оно што мора да буде на таквој подлози на таквом месту", сматра  Горан Родић из Грађевинске коморе Србије.

Прича се да је обнова Трга коштала 10 милиона евра, неки стручњаци тврде да не вреди ни упола толико. И данас смо тражили завршни рачун за Трг Републике - узалуд.

Док одборници опозиције тврде да је за ову репризу из градске касе издвојено додатних 34 милиона динара, заменик градоначелника Горан Весић тврди да ће извођач о свом трошку пресложити коцке.

Али зашто се грешка открива на крају, а тек обновљено премотава на почетак.

"Прећутни дил између извођача, инвеститора и пројектанта, чини да се новац из инвестиције прелива на неку другу страну", каже Бобић.

"Нама се чини да ту нема стручњака, да се не успоставља контакт с њима, да се критике не чују на време и да ми нисмо обавештени", рекла је Ирина Суботић, историчарка уметности.

Вратио се и саобраћајни застој, за сада у Васиној улици. Радници на располагању имају још око месец дана да их пресложе - колико ће времена бити потребно Београђанима да се сложе с коцкама и Тргом?

У међувремену Весић је од активиста “Не давимо Београд” добио и споменик..

Погледајте како изгледа.

Прочитајте ОВДЕ  зашто су станари хотела “Бристол” прекинули штрајк глађу.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА