Најновије

ПОДМУКАО ПЛАН: Милогорци желе да отму 650 православних цркава и манастира у Црној Гори, а међу њима и Острог (ВИДЕО)

Сада је немогуће сазнати ко је власник 650 православних цркава и манастира, држава или Митрополија црногорско-приморска.

Манастир Острог (Фото: Јутјуб)

Закон о слободи вероисповести биће једна од главних тачки спорења и у овој години а кључ неслагања Владе и Митрополије су три члана закона, која се односе на имовину.

Цетињски манастир у којем је и седиште Митрополије, као и две богомоље на Цетињу, Црква на Ћипуру и Влашка црква, према тврдњама државе, од раније су уписане на Престоницу Цетиње. То показују и изводи из катастра.

Међутим, у Митрополији тврде да је то резултат хаоса у катастарској служби.

На питање шта је Митрополији пред судом доказ, да ова имовина на Цетињу конкретно припада њима, ректор цетињске Богословије, Гојко Перовић наводи институт мирне и савесне државине неког објекта.

“У случају цетињског манастира постоје неспорни подаци од времена Ивана Црнојевића. Општи имовински законик Валтазара Богишића, који јасно раздваја државну од црквене имовине. И препознаје као имаонике, као власнике, са једне стране државу, а на другој страни цркву. Ако погледамо и друга докумнета, све је без икакве дилеме јасно, да сви црквени, па и Цетињски манастир припадају цркви, а не држави”, рекао је Перовић.

На кога се тренутно воде остали манастири и цркве, црногорски медији су покушали да добију одговор од Управе за некретнине Црне Горе, али то није било могуће. Од те државне институције тражено је да доставе катастарске изводе за двадесетак највећих манастира и цркава у земљи – Цетињски, Острог, Морачу, Савину, Пиву, Ђурђеве ступове, Стањевиће, Прасквицу, Подмаине, Режевиће, Дајбабе и Свету Тројицу.

На питање на кога се тренутно води манастир Острог, Перовић одговара.

“Сва црквена имовина се води на цркву. Друга ствар је што имовина православне цркве, имовина католичке цркве, имовина исламске верске заједнице, тренутно у катастарском хаосу”, додао је он.

По новом закону, Управа за некретнине је дужна да до краја ове године утврди верске објекте и земљиште који су, по одредбама спорног закона, државна својина, да их попише и упише их у катастар као државну својину.

Ако се утврди да је имовина државна, та верска заједница ће наставити да је користи, до одлуке катастра о државини, коришћењу и располагању тим објектима и земљиштем.

Прочитајте ОВДЕ како је Бојана Лекић испровоцирала Мила Ђукановића.

Извор: Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА