Најновије

ЕКСПЕРТ ЗА БАЛКАН ИЗ ЛОНДОНА: Овај потез ЕУ био би импулс за покретање дијалога с мртве тачке!

Београду и Приштини треба јасно ставити до знања да је Европска унија истински озбиљна у намери да Западни Балкан прими у чланство - што би био импулс за покретање дијалога са мртве тачке, сматра професор на Лондонској школи економије Џејмс Кер-Линдзи.

СБ УН, КиМ (Фото: Синхуа, Правда)

Кер-Линдзи, чија су специјалност политичке науке, говорио је за Глас Америке поводом прве посете Жосепа Бореља, новог шефа дипломатије Европске уније и посредника у дијалогу Београда и Приштине у оквиру бриселског процеса.

Он каже да се Европска унија у овом процесу тренутно налази у незахвалној ситуацији, јер је, како оцењује, могућност да обликује ствари на Балкану црпела на основу обећања и перспективе о чланству у тој заједници.

"А то тренутно није понуда која је актуелна", указује Кер-Линдзи, који последњих 14 година прати ситуацију на Западном Балкану.

Подсетивши да још нису почели приступни преговори ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом, те да Косову није одобрена визна либерализација, Кер-Линзи сматра да је смањена способност ЕУ да утиче на доносиоце одлука на Балкану заправо највећи проблем са којим се Борељ суочава.

"Биће му потребна значајна доза инвентивности у промишљању шта се може понудити учесницима процеса, у ситуацији у којој Борељ не располаже ониме што стране у дијалогу процењују да им је потребно", навео је он.

Додаје да је, у овом тренутку тешко проценити да ли је долазак Жосепа Бореља кооридинисан са потезима које у последње време, у процесу између Београда и Приштине, повлаче Сједињене Државе.

"Претпостављам да у томе постоји неки ниво координације две стране. Али, треба имати у виду да би Европљани, због блискости Ричарда Гренела, према Доналду Трампу, могли гајити неку врсту презира. Стејт департмент, с друге стране, сигуран сам да у већој мери координира своје акције са ЕУ. Али, подсетићу поново, тек што је протекло осам недеља од како је нови састав Европске комисије преузео дужност. Тако да се не може са сигурношћу одредити колико добро се знају и сарађују званичници Вашингтона и Брисела у вези са тим питањем. Моје мишљење је да до сада њихово деловање није било претерано координисано", сматра Кер-Линдзи.

Говорећи о начелним договорима о успостављању железничке и авио-линије измеду Београда и Приштине, Кер-Линдзи каже да је то по њему позитиван сигнал који зависи од примене, што и види као велики изазов. "Већ је више пута доказано да је много времена било потребно за примену већ постигнутих споразума", казао је он.

Кер-Линдзи каже да је било много говора о томе да ће Београд и Пришина постићи споразум ове године, али додаје да није сигуран да је то могуће. "За то ће, уверен сам, ипак бити потребно још неколико година. Можда би се то могло догодити у наредних пет година", наводи он.

Додаје и да је, по његовом мишљењу, јасно шта би требало да буде резултат процеса дијалога.

"Потпуно је јасно да је потпуно нереалан епилог по коме би се Косово вратило у састав Србије, као њена покрајина. Једна реална опција, која би била одржива на дуже стазе, јесте међусобно признавање Србије и Косова као независних држава. И свестан сам да је то болно за многе људе у Србији", навео је Кер-Линдзи.

Шпанија стала на страну Србије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА