Најновије

СТРАХ ОД БРОЈА СРБА: Коме смета попис?

Захтев црногорског Центра за демократску транзицију (ЦДТ) да се на предстојећем попису становништа не прикупљају подаци о националној, религијској припадности, као и о језику, само је блажа форма претходног захтева да се попис одложи, јер постоји страх да би сада број грађана који би се изјаснили као Срби био већи, сматра извршни директор Српске куће у Подгорици Емило Лабудовић.

Црна Гора (Фото: Јутјуб)

Указује да је попис статистичка категорија и чињеница да ће се утврдити кога колико има не мора да значи да ће то одређивати будућу статус националне заједнице у Црној Гори.

- Црна Гора треба да буде грађанска држава, стварно, не само декларативно и сви како год се изјашњавали требало би да имају једнака права - каже он.

Црногорски Центар за демократску транзицију (ЦДТ) затражио је од највиших државних званичника и мандатара за састав нове владе, да се на предстојећем попису становништа не прикупљају подаци о националној и религијској припадности, као и о језику.

Како преносе подгоричке Вијести, у иницијативи пише да је она у складу са будућим ЕУ обавезама Црне Горе које, како се наводи, подразумевају да се пописи спроводе регистрационо, без изјашњавања грађана.

У допису ЦДТ-а наводи се да је досадашњи конвенционални начин прикупљања и обраде података превазиђен, застарео и мање поуздан.

Лабудовић, извршни Српске куће у Подгорици, кровне институције свих српских културних институција и организација у Црној Гори, наводи да је то унутрашња ствар у Црној Гори и да нема никакве везе са захтевима ЕУ.

Како је Војска Црне Горе изгубила битку, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА