Најновије

Запад у страху због “Кнеза Владимира”: Зашто се толико плаше најновије руске подморнице

На Дан Русије, морнарица земље је богатија за још једну нуклеарну подморницу – најновију стратешку ракетну подморницу „Кнез Владимир“.

"Кнез Владимир" (Фото: РИА)

Страни медији су већ пренели да је нова руска подморница способна да сравни противнике са земљом. Зашто је толико опасна?

Подморница „Кнез Владимир“ побољшаног дизајна припада класи нуклеарних подморница 955А („Бореј-А“). За разлику од једноставних 955, потенцијал подморница четврте генерације је у потпуности покривен.

У свету нема толико пројеката са упоредивим карактеристикама. Поред конвенционалног „Бореј“, четврта генерација укључује руске подморнице серије Јасен, као и америчке „Seawulf“ и „Virginia“.

„Кнез Владимир“ је шест метара дужи од својих претходника, мада се, судец́и према информацијама из отворених извора, његове димензије не разликују од осталих крстарица из серије 955: „Јуриј Долгоруки“, „Александар Невски“ и „Владимир Мономах“.

Подморница је задржала исти, углађен, аеродинамични труп, али уместо нагнуте кормиларнице, са карактеристичним негативним углом, Бореy-А има традиционалнији, конусни дизајн.

И репни део је претрпео промене: уместо типичног пропелера, на 955А је инсталиран погонски систем са воденим млазом, а за повећање окретности додаће се окретање кормила и крајње плоче на хоризонталним стабилизаторима.

Захваљујући томе, дизајнери су успели да побољшају контролу нове подморнице. Међутим, у погледу максималне подводне брзине, оперативне и максималне дубине роњења, остала је на приближно истим нивоима као и претходници.

Депласман подморнице је 24 хиљаде тона, брзина је до 29 чворова или 53,7 км / ч, радна дубина подморнице је до 400 метара, максимална дубина је 480 метара.

Али “Кнез Владимир” је добио јединствене контуре трупа, а током његове изградње коришћени су посебни материјали који апсорбују звук. Све ово омогућило је постизање крајње тишине – управо је то постало кључна предност пројекта Бореј-А. 

Поред тога, главна предност поменуте подморнице је хидроакустички систем за праћење, помоћу кога можете да видите и чујете непријатеља. На подморници су инсталирани и модерни комуникациони и акустични стелт системи, а побољшани су и животни услови у просторијама за посаду.

Поред тога, подморница је модернизовала борбене системе, који су оптимизовани „да би време лансирања свели на минимум“. Према томе, иако „Кнез Владимир“ има исто оружје као и други „Бореј, ниво претње који из њега произилази је порастао.

Међутим, претходници 955А су изузетно опасни. Како би се заштитио од непријатељских бродова и подморница, крстарица је опремљена са шест прамчаних торпедних цеви 533 мм. Али главно оружје чине 16 балистичких пројектила Р-30 Булава.

Тренутно су у Русији у изградњи још четири подморнице ове серије, а још две би могле бити постављене до краја године. Што се тиче употребе нуклеарног оружја, Русија је већ направила приоритете у овој области.

Руски председник Владимир Путин одобрио је 2. јуна Основе државне политике у области нуклеарног одвраћања, у којима се наглашава да Москва на нуклеарно оружје гледа искључиво као на средство одвраћања и његова употреба биће крајња обавезна мера.

Погледајте ОВДЕ како јерменска ракета погађа азербејџански тенк.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА